Марая Цветкова: Крехкият баланс между БСП и ПП е напълно изчерпан

Очаквам, че този път онези, които са заявили, че няма да подкрепят проектокабинета – наистина няма да го подкрепят. Въпросът е дали ще има игра с кворума. Това коментира пред БНР политологът Марая Цветкова.

Според нея непознатите лица в списъка на проф. Николай Габровски са много силни и добре подбрани кадри на различни формирования, които са решили да съставят този кабинет.

„“Български възход“ има много проста игра – да играе по правилата на това, което им се поръча“, смята Цветкова и добави, че за тази партия не е проблем да подкрепят предложения кабинет и след това да вземат и третия мандат.

Марая Цветкова смята, че БСП и „Продължаваме промяната“ няма да се разберат отново. „И по оста за руската инвазия, и по оста за хартиената бюлетина – няма как да се разберат“, каза тя. По думите ѝ крехкият баланс при тях вече е изчерпан тотално.

„Там на личностно ниво са скъсани нишките“, каза политологът и добави, че лидерите на двете партии са много скарани. Вече няма възможност за маневриране, категорична бе тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Освен това „Продължаваме промяната“ вече се таргетира като новата лява проевропейска партия, подчерта Цветкова и добави, че това означава, че те пряко влизат в битката с БСП.

Според политолога няма да е грешка, ако от ПП не предложат кабинет при получаване на втория мандат от президента. Рискуват предложените кадри да бъдат линчувани публично, смята тя.

Марая Цветкова коментира и отношенията между сегашния и бившия лидер на БСП Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Нинова може да е изолирала Станишев, но той не е изолиран от политическия процес, категорична е Цветкова. Тя смята, че Станишев има капацитет да се наложи, а доверието в Нинова намалява. Според нея ако нямаше обществен натиск и прожекторите на бяха насочени към тях, Нинова би направила всякакви компромиси. Политологът изказа мнение, че Корнелия Нинова ще остане като един от най-слабите лидери на столетницата.

За евентуално завръщане на НДСВ на политическата сцена, Марая Цветкова подчерта, че това може да е нова надежда за самите кадри вътре, но не и за гражданите. Това формирование има очевидно много замразени, но работещи клетки в администрацията, каза още тя и предполага:

„На местните избори, ако са в съгласие с ГЕРБ, БСП, Лява България и т.н., те биха могли да имат адекватно политическо представяне. Те разчитат на размразяването на онези клетки, които бяха сложени в забвение“.