Легендата Силви Вартан слабее и младее с… български кашкавал

Силви Вартан е световна звезда повече от половин век. Фенове от цял свят обожават момичето от Искрец заради харизмата, таланта ѝ, непреходната красота и заради страстната ѝ любов с лошото момче на френската сцена – Джони Холидей. Преди дни певицата с български корени навърши 78 години, но в последното десетилетие за нея сякаш времето е спряло.

Вартан е категорична, че не спазва нито хранителни режими, нито пък прави нещо специално, за да няма бръчки. Единственото, което си е създала като навик в годините, е всеки ден да яде български кашкавал. Именно той бил любимата ѝ храна от детството. Когато я застигнала световната слава и животът ѝ заприличал на напрегната холивудска кинопродукция, тя пак намирала начин да се снабдява с кашкавал от родината, независимо в коя точка на света се намира.

Доказано българският кашкавал е богат на калций и белтъчини. Те са изключително важни елементи за костите, ноктите и зъбите. Редовната консумация на кашкавал поддържа ставите еластични, мускулите здрави, силни и стегнати. При консумацията на качествен кашкавал организмът си набавя необходимата доза мазнина, за да бъде жизнен. Тази мазнина се дължи на маслеността на млякото, но в същото време тя е в допустими граници и не вреди на сърцето, на кръвоносната система и не води до повишаване на кръвното налягане и до напълняване.

Действа по точно обратния начин – кара тялото да гори собствените си натрупани вредни мазнини. Консистенцията и вкусът на българския кашкавал позволяват той да се яде в определена доза денем и тази доза да подсигури ситост в продължение на часове. След като организмът е заситен, той не изпитва потребност да приема още храна. Така човек не мисли само какво да хапне и несъзнателно поддържа елегантна фигура, смята Силви Вартан.

Певицата споделя, че едва ли би прибягнала отново до пластичната хирургия, независимо дали годините ще започнат да ѝ личат повече. На операционната маса тя ляга след трагедия. На 21 февруари 1970 г. с Джони Холидей бързат за концерт в Безансон. Навън е студено, а пътят заледен. Джони, с показно мъжкарство управлява автомобила с бясна скорост.

Губи контрол и катастрофират. Силви е тежко ранена от удара. Красивото ѝ лице е обезобразено. „Когато се събудих в болницата, не можах да се позная. Единственото ми желание беше да заплача и да скрия лицето си във възглавницата!“, разказва певицата. В следващите две години Силви Вартан се подлага на две операции – първата в Париж, а втората в Щатите, където най-добрите пластични хирурзи се заемат с лицето ѝ. След тях звездата осъзнала, че красотата е преходна, и до голяма степен превъзмогнала суетата си.