Латинка Петрова продаде земите си, за да си плаща сметките

Увеличената от 300 на 430 лева пенсия на актрисата Латинка Петрова продължавала да не ѝ стига, за да покрива битовете си разходи и харчове за стоки от първа необходимост. Комедиантката от години е потърпевша от високите сметки за парно и редовно търси справедливост, но нямала друга алтернатива и дори при новите цени щяла да продължи да ползва услугите на „Топлофикация“ през предстоящия зимен сезон.

За да догони инфлацията, Латинка дори се разделила с наследствените земи от своя дядо, за да може да има заделени пари в кризата. Тя разпродала имането си и част от сумата скътала за сметки, а другата похарчила за почивка на морето. Отдавна ѝ било мечта да посети гръцкия остров Санторини и едва тази година сбъднала бленуваното пътешествие. 78-годишната театрална звезда признава, че вече се е примирила с ниската си пенсия. „С тия пари дали да си позволя лукса телефон, да ми е топло парното, водата изобилно да тече върху мен всеки ден? Не натоварвам децата, но те сами се сещат, за което съм им много благодарна. Освен това с мъжа ми, откакто сме се оженили, сме с две коли и те също трябва да се поддържат“, споделя Латинка.

Причината да взема мизерна пенсия е, че навремето получавала най-ниската заплата в театъра и за да я компенсира, играела много извън страната. „Архивите на Концертна дирекция и Културен отдих изгоряха, наводниха се и не мога да докажа, че съм внасяла добри пари на държавата. Сега вече е късно за всичко това. Но се оправям“, казва Лоти.

Нейният съпруг Красимир Джонгалов също не бил с висока пенсия. Той е великолепен тенор, но интересното е, че е завършил дърворезба, а преди време му откраднали длетата и нямало как да работи. Пари за нови не му се давали, защото били твърде скъпи. „Длетата се правеха по поръчка за резбарите, те бяха с много набори, но, слава Богу, вкъщи останаха много произведения на изкуството му и им се радваме. Всичко вкъщи той го е направил. Запазили сме един традиционен български бит и така живеем в по-добра атмосфера, защото панелът не може да го сгрее нищо друго“, споделя комедийната актриса.