Криза за мляко на Балканите, наши фермери колят животните си

В Гърция фермерите от различни райони на страната вече алармираха, че заради растящите цени на фуражите в скоро време на пазара ще има недостиг на прясно месо и мляко, а следователно и на всички млечни продукти.

Оборотът на търговията с млечни продукти е спаднал поне с 15 процента за различните компании, съобщава БНР. Недостиг на мляко има в Черна гора и в Босна и Херцеговина. Правителството в Белград замрази цената на литър мляко и забрани износа му до 30 септември заради дефицит. В Босна и Херцеговина производството е спаднало рязко – тази година са произведени 12 милиона и половина литра по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Причината е ръстът в цените на фуражите на фона на сушата и недостатъчно количество изкуствени торове. Средната цена на млякото в региона е 40 евроцента, а реалната му стойност трябва да е почти евро и половина, предупреждават производителите. Междувременно Сърбия забрани износа на мляко и млечни продукти заради недостига им в хранителните магазини.

У нас производството на мляко през последните месеци е намаляло с 10%. Очаква се през есента заради тежката икономическа ситуация фермерите масово да започнат да колят животните, които не могат да изхранват, алармират от Националния съюз на говедовъдите в България.