Крал Чарлз III официално седна на трона

Принц Чарлз Филип Артър Джордж днес официално бе провъзгласен за следващ крал на Обединеното кралство. Това стана със специален ритуал, предаван за първи път по телевизията. Принц Чарлз стана крал Чарлз Трети веднага след смъртта на неговата майка Елизабет Втора в четвъртък.

На днешната среща на така наречения Съвет по възкачването на трона обаче той официално бе провъзгласен за крал и положи клетва.

Официална прокламация за възкачването на Чарлз Трети бе направена от балкона на двореца Сейнт Джеймсис, където се отигра древният ритуал.

На събитието присъства целият политически елит, много бивши премиери като Борис Джонсън, Тереза Мей, Дейвид Камерън, Гордън Браун и Тони Блеър, както и религиозни лидери.

Прокламацията бе прочетена по-късно и пред Стоковата борса в лондонското Сити, както повелява протоколът.

Кралят направи изявление, в което по повод на тежките отговорности пред монархията каза:

„Ще се стремя да следвам вдъхновяващия пример, който ми бе предаден за спазването на констуционното управление и да търся мир, хармония и просперитет за народите на тези острови“.

Кралят направи съобщение, че денят на погребението на Елизабет Втора, който още не е уточнен, ще бъде почивен ден.

Чарлз Трети след това се върна в Бъкингамсикя дворец, където има много срещи – с членове на кабинета, с лидери на опозицията, с лидери на религиозни общности.

В същото време в британския парламент, който е безпрецедентно отворен в събота, част от депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете положиха клетва за вярност на новия монарх.

Полагането на клетва от останалите депутати ще стане на по-късен етап.

Междувременно в Балморал, Шотландия, където почина кралицата, членове на кралското семейство, сред които дъщеря ѝ принцеса Ан и другите ѝ двама синове принц Андрю и принц Едуард, с техните деца, присъстваха на частна църковна служба за почитане на паметта ѝ, съобщава БНР.