Кралицата е тежко болна! Чарлз и Уилям пристигнаха в замъка Балморал

Британският принц Чарлз и принц Уилям вече са в замъка Балморал, резиденцията на кралица Елизабет Втора в Шотландия, след като по-рано днес бе съобщено, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщават световните агенции.

Лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал, се казва в изявление на Бъкингамския дворец, публикувано по-рано днес.

Малко след това бе съобщено, че принц Чарлз и принц Уилям отиват към Балморал. После бе съобщено, че в Балморал е пристигнал и принц Андрю, вторият син на кралицата. След него там дойдоха и другите две деца на кралицата – принцеса Анна и принц Едуард. Към Балморал са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган.

Малко след това Бъкингамският дворец поясни, че кралицата се чувства добре, че лекарите са й препоръчали да си почива и че Чарлз вече е при нея.

„Цялата страна е притеснена“ от новините за здравето на кралицата, заяви новата британска премиерка Лиз Тръс. „Мислите ми – и тези на всички жители на Великобритания – са с Нейно величество кралицата и семейството ѝ“.

Минути преди изявлението на новия министър-председател Лиз Тръс беше връчена бележка в Камарата на общините, която я информира за развитието. Това се случи, докато разкриваше плановете си да ограничи сметките за енергия през следващите две години.

Тръс бе назначена за премиер от кралицата във вторник, но Елизабет Втора реши да остане в Балморал, вместо да се връща в Лондон, където обикновено се извършва прехвърлянето на властта, припомня АФП. На публикуваните снимки от церемонията по назначаването на Тръс се виждаше как усмихнатата кралица се опира на бастун и се ръкува с новата премиерка.

Вчера кралицата беше принудена да отложи срещата на консултативния си Таен съвет в последния момент по съвет на лекари. След натоварения ден във вторник, по време на който тя поздрави Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и поемането на други леки задължения, 96-годишния монарх беше посъветвана да си почине, пише Дейли Мел.

След като преди година прекара една нощ в болницата за неуточнени изследвания, кралицата се появява все по-рядко на обществени места. От месеци насам тя прехвърля все по-голяма част от функциите си на сина си Чарлз.

В началото на юни британците отбелязаха с четиридневни празненства 70-ата годишнина от управлението на Елизабет Втора, която е и най-възрастният действащ монарх в света.