Костадинов за бавенето на втория мандат: Радев коя точно Нова година има предвид?

Бихме се обърнали към тях да ни подкрепят за събирането на подписи за свикване на референдум за членство на България в Еврозоната, както и да подкрепят предложението ни до Конституционния съд за обявяване на решението, което беше взето за ратификация на договор с Украйна за предоставяне на оръжия, за неконституционно. Ще поискаме и заедно да отменим решението за предоставяне на още 3 млрд. лв. на САЩ за закупуване на нови американски чертежи на самолети, както и да отменим решението за закупване на опасно американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Това постави като приоритети лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов пред акад. Николай Денков и „Продължаваме промяната“, съобщават от novini.bg.

„Видяхме за осем месеца какво могат и какво не могат. Видяхме, че решенията им за бъдещето на България, нямат съзвучие с нашите принципи, които ние защитаваме. И имат наглостта да питат дали ние ще подкрепим нещо. Идете ги питайте дали ще подкрепят нашите искания”, каза той по адрес на „Продължаваме промяната”.

„Най-големият ни приоритет е да приключим работата на това Народно събрание, защото то може да приема само вредни закони”, категоричен е той.

По повод бавенето на втория мандат, той заяви: „Това, което прави Радев в момента, е на практика изнасилване на конституцията. Искам да го питам – коя точно Нова година има предвид? Аз не знам. Утре ще го питаме коя точно година има предвид. Не одобряваме бавенето на мандата, той е обречен и няма да се осъществи. Ако целта е да няма избори през февруари, защото е студено, нека направим поправка в Конституцията и да пишем – декември няма да има избори, защото има избори, януари – защото е студено, февруари – още по-студено, март – женски месец и духа много, април месец – хората се подготвят да жънат, после Гергьовден, после 24 май, после юни, юли, август – летния сезон, после първия учебен ден… Това звучи инфантилно.”

„България подарява оръжия на Украйна, но въпросът е защо това не беше обявено в медиите. Както знаете, изпълнителна власт няма задължението да уведомява законодателната власт къде ходи. Не сме били уведомени, но никога не сме уведомявани. След като българското правителство прие да изпълни незаконното решение на парламента – парламентът няма право да задължава изпълнителната власт. Ако законодателната власт има възможността да задължава изпълнителната власт, за какво ни е изпълнителна власт тогава?”, каза още той.

„Правителството изпълнява този абсурден и незаконен акт на НС, същевременно Радев мълчи и няма желание да наложи вето. Жалка и тъжна работа”, допълни още той.