Контрабандистът Николай Николов – Паскал е арестуван?

Николай Николов-Паскал е един от задържаните при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници“, пише „24 часа“.

От години той е сочен за крупен контрабандист, но досега не беше арестуван, обвиняван и съден. Паскал е обвинен като член на престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи.

Като член на групата е обвинена и директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен. Другите двама обввинени досега са бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан, които са от Хасково.

Според обвинението, престъпната група е действала от януари 2023 г. до деня на акцията – 3 април 2024 г.

Известният като Краля на цигарите Николай Николов-Паскал няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден. Затова и името му не е познато на широката аудитория. Той е осветен през 2015 г. , когато високопоставен източник от Агенция „Митници“ разказа пред „168 часа“, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните 25 г. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП „Капитан Андреево“ стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите милионери на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Цялото му име е Николай Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград. Официалният му адрес бил в Хасково, поне така е преди 9 г. Слабостта му обаче била местност на 28 км от Кавала, където прекарвал по-голяма част от времето си.

Николов бил агент на службите. Подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност. „Работил“ или за контраразузнаването, или по-малко вероятно – за „Икономическата полиция“. Поради контактите си, останал в сянка. Понесъл само един сериозен удар.

През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от ген. Атанас Атанасов, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП „Ново село“. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал.

След този случай името му повече не се споменава. Интересен е и фактът, че в акцията през 1998 г. са задържани десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция.

Previous post Финансист: Ако 40 млн. лева за пенсионерите застрашават бюджета, значи нещо не е наред
Next post България е водеща в ЕС по производство и износ на велосипеди