Колко пъти поскъпнаха жилищата в София за 20 години

За последните 20 години цените на най-масово търгуваните жилища в София – 2- и 3-стайни, са се увеличили 3.5 пъти, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

През февруари 2004 г. средната офертна стойност на квадратен метър жилищна площ при 2-стйните жилища в София е била 391 EUR, а при 3-стайните – 375 EUR. Към февруари 2024 г. стойностите са съответно 1422 EUR/кв.м и 1387 EUR/кв.м.

Пиков за пазара на жилища в столицата период е май-ноември 2008 г., когато средните цени при жилищата с 2 стаи достига почти 1000 EUR/кв.м, а тези на 3-стайните се оферират малко над 900 EUR/кв.м.

През цялата 2009 г. ставаме свидетели на спад в стойностите от близо 900 EUR/кв.м през февруари 2009 г. до малко над 700 EUR/кв.м в края на въпросната година. Този период отразява глобалната финансова криза и нейното въздействие върху пазара на недвижими имоти.

Следва период на 5-годишно стабилизиране на цената на квадратен метър жилищна площ в София от 2010 до 2015 гг. То се дължи на няколко фактора, а именно: процес на икономическо стабилизиране, увеличените чуждестранни инвестиции и нарастващата репутация на София като бизнес и културен център в Източна Европа.

От началото на 2016 г. ставаме свидетели на плавно поскъпване на цените на двата типа най-търсени апартаменти. Към въпросната дата цената на квадратен метър при 2-стайните е 713 EUR, а на 3-стайните – 684 EUR/кв.м, за да достигне малко над 950 EUR/кв.м и при двата типа разглеждани жилища към месец май 2020 г. Тогава започва и период на по-усилено поскъпване на жилищата и към февруари 2024 г. те вече се оферират на средни нива от 1422 EUR/кв.м за 2-стайно жилище и 1387 EUR/кв.м за 3-стайно.

От графиката е видно, че пазарът на недвижими имоти в София е претърпял флуктуации, които са били повлияни от широки икономически и финансови събития.

Стабилен дългосрочен ръст показва, че пазарът на недвижими имоти в столицата е атрактивен за инвеститори и собственици на жилища, с потенциал за продължаващо увеличение на стойността на имотите.

Последното по-силно поскъпване, на което сме свидетели след пандемията от коронавирус, беше продиктувано от силното търсене на жилища, продължаващата миграция към София.

Последствията от очертаните тенденции за собствениците на жилища са многобройни, коментират анализатори. На първо място покачващите се цени означават печеливш пазар със солидна възвръщаемост на инвестициите. За потенциалните купувачи, особено за млади семейства, повишаващите се цени могат да поставят предизвикателства пред достъпността до въпросните имоти.

На база на разгледания 20-годишен период е трудно да се направи прогноза как ще се движат цените на най-масово търгуваните жилища, тъй като през последните две десетилетия ясно се очертава промяната на стойността на квадратен метър жилищна площ в резултат на външни фактори. Най-ярък пример за това са световната икономическа криза през 2009 г. и пандемията, вследствие на коронавируса от 2020 г. В краткосрочен план, анализатори прогнозират умерен ръст на цените с не повече от 4%-5% на годишна база.

Previous post Людмил Георгиев: Репликите, които си размениха политически лидери, не са и за селска кръчма
Next post Добра новина: Свалят лихвите по банковите кредити