Колкото по-малко правим секс, толкова по-малко желание имаме

Дори и да го отричаме, сексът е от съществено значение за нашето съществуване. Освен че с него се възпроизвеждаме и създаваме поколение, той е основен източник на удоволствие и най-ефективният начин да се сближим с любимия човек. Е, разбира се, крие и своите рискове, ако не сме достатъчно внимателни и предпазливи.

Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в „сух“ период. Експертът Кристин Рейф обаче обяснява, че въпреки че ни се струва, че не сме същите, ако спрем да правим секс, това не е научно доказано. Да, има не една и две ползи от това да сме редовно интимни, но това не значи, че ще има отрицателни последици, ако останем на сухо за известно време.

Все пак учените говорят за специфичен процес на „декондициониране“, през който преминаваме, когато нямаме постоянен сексуален партньор или не мастурбираме редовно. И той се изразява в това, че ставаме по-малко готови за секс, когато дойде време за него. По-трудно се възбуждаме и имаме нужда от допълнителна стимулация, за да изпитаме удоволствие, пише UNILAD, цитиран от dnesplus.bg.

Освен намалена увереност и самочувствие е възможно жените да изпитат по-голямо стягаме на мускулатурата в интимната област, което да затрудни сексуалния акт и да доведе до болезненост. При мъжете пък най-често се наблюдават затруднения в контрола на ерекция и преждевременна еякулация. Но експертите твърдят, че това не са „дългосрочни биологично промени“ и както разговорно обичаме да казваме – апетитът идва с яденето.

Все пак е възможно да изпитаме една основа промяна при липса на секс за известно време. Тъй като по време на полов акт се отделят различни хормони, част от които са отговорни за това да бъдем щастливи и да се справяме по-лесно със стреса, ако останем на сухо може да се чувстваме по-тъжни и напрегнати. Но важното е, че и за това си има лек и всички много добре го знаем.