Кой кой е в списъка „Габровски“: Добре забравени и съвсем непознати имена за министри

Предложеният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски обяви пред президента Румен Радев своя проект за кабинет. Неврохирургът беше категоричен, че е избрал сам екипа си, с който ще работи. Очаква се дали проектоправителството ще срещне одобрението на депутатите в 48-ото Народно събрание.

В проектосъстава на кабинета „Габровски“ общо седем са дамите, но и трите вицепремиерски позиции ще бъдат заети от жени.

51-годишният проф. Габровски е решил да повери ключовите министерства, като това на финансите и на вътрешните работи, също на жени, а спортното министерство пък ще бъде поето от съпруга на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева – Борил Кръстев.

„Моята основна цел е да сваля напрежението и да намеря нормален тон между политическите партии. Убеден съм, че Министерски съвет и неговият състав е способен да преведе България през тази криза. Кандидатите са добре познати на обществото. Работили са и на високи постове. Без да губим време ще можем да се заемем с гласуване на бюджета, Шенген и еврозоната. Убеден съм, че тези професионалисти ще го направят в изключително кратки срокове“, заяви кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.

Проф. Николай Стефанов Габровски е роден на 27 ноември 1971 г. в София. Завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 г. Професионалният му път започва в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“, а в Клиниката по неврохирургия на болница „Н.И.Пирогов“ работи от 1997 г.

От 2006 г. проф. Габровски е завеждащ на отделението по невроонкология. През 2010 г е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия. През 2011 г. става национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. Проф. Николай Габровски е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) от три години. От 9 юни 2018 г. е зам.-председател на съсловната организация. На 13 октомври 2018 г. е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия, а на 2 октомври 2022 г. е преизбран за втори мандат на този пост. На 5 ноември 2021 г. проф. Николай Габровски е избран за член-кор. на Българската академия на науките (БАН). Той е най-младият член-кор. в направлението „Медицински науки“. През октомври 2022 г. Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS) създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията и неин пръв председател става проф. Габровски.

Проф. Габровски развива научна дейност в областта на неврохирургията, включително в невроонкологията, съдовата неврохирургия, гръбначната хирургия, невротравматологията. Осъществил е самостоятелно или в екип над 5000 операции на мозъчни и гръбначни неврохирургични заболявания. Той е един от първите в България, които прилагат в практиката си роботизирана и навигирана гръбначна хирургия.

Малина Крумова ще е вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Тя е родена през 1976 г. През 1998 г. завършва Американския университет в Благоевград със специалност политология и международни отношения. Притежава магистърска степен от съвместна програма на Университета в Болоня и Университета в Сараево по „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа“.

От 1998 година Крумова се занимава с управление на проекти и програми. През 2007 г. постъпва в Министерство на околната среда и водите като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма.

В периода март-май 2013 г. е заместник-министър на околната среда и водите, а от ноември 2014 г. е в администрацията на Министерски съвет и се занимава с координацията на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

От януари 2017 г. служебен заместник министър-председател по еврофондовете в служебното правителство, след което е назначена за заместник- министър на регионалното развитие и благоустройството.

От февруари 2019 г. Малина Крумова е назначена за председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието ще е Миглена Тачева

Миглена Янакиева Тачева е родена на 24 май 1960 година в Провадия. Завършва право в СУ „Свети Климент Охридски“. От 1990 до 1992 е заместник-председател на Варненски районен съд. След това ръководи последователно управление „Правно“ и управление „Местна администрация, законност и обществен ред“ в Областна администрация-Варна. От 1998 до 2001 г. е председател на Варненски районен съд. През август 2001 г. е назначена за заместник-министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от юли 2007 г. е и министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Георги Петканов. От 2016 г. е диреккор на Националния институт на правосъдието. През 2021 г. е преизбрана за още един мандат.

Заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите – д-р инж. Меглена Плугчиева

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършва Английската гимназия във Варна и Висшия лесотехнически институт в София, специалности „Горско стопанство“ и „Екология“. Автор е на над 20 публикации по екология и горско стопанство. Защитава дисертация по „Екология на горите“ през 1989 г. В периода от 3 септември 2001 г. до 20 септември 2004 г. заема поста заместник-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски, отговарящ за ресорите на европейската интеграция и горското стопанство и за програмите ФАР и САПАРД. От 16 ноември 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Германия. Вицепремиер в правителството на Сергей Станишев през 2008 г., отговарящ за усвояването на еврофондовете. От май 2012 г. Плугчиева е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, а от декември 2012 г. и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн. От декември 2018 г. е посланик на България в Черна гора.

Министър на финансите – Маринела Петрова

Маринела Петрова е магистър по специалността „Социално-икономическо планиране“, придобита в Университета за национално и световно стопанство, и магистър по „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва през 1992 г. като експерт в Агенцията за икономическо програмиране и развитие (впоследствие преименувана на Агенция за икономически анализи и прогнози), в която през май 2001 г. става директор на дирекция „Европейска интеграция“. От 2 ноември 2009 г. заема длъжността директор на дирекция „Европейски въпроси и политика“ в министерството, а от октомври 2010 г. до 2016 г. е директор на дирекция „Икономическа и финансова политика“ в МФ. През 2016 г. е назначена за зам.-министър на финансите, а от 2020 г. е председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа.

Министър на вътрешните работи – д-р Благородна Макева

Благородна Христева Макева-Найденова е родена на 29 март 1976 г. в Пловдив. През 1998 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. След това постъпва като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на Осмо РПУ в София. През 2002 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ отново в Академията, а през 2003 г. и право в Пловдивския университет. От 2005 г. е юрисконсулт в Дирекция на Национална служба „Полиция“. От 2007 г. е доктор по „Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)“. Била е последователно старши и главен юрисконсулт в Генерална дирекция „Полиция“. От 2009 г. е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване“ при Главна дирекция „Криминална полиция“, а по-късно е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване и жалби“ при Главна дирекция „Национална полиция“. През 2015 г. е назначена за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Атанас Димитров Запрянов е роден на 16 април 1950 г. в пловдивското село Драгойново. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ във Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. В периода 1974 г.- 2002 г. Запрянов е заемал различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС. През 2016 г. е назначен за заместник-министър на отбраната в кабинета „Борисов“.

Министър на външните работи – Драгомир Заков

Драгомир Валериев Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София. Като наборен военнослужещ (2000 – 2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България.

От 2002 г. е работил последователно в различни отдели на Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004 – 2008 година) и в Постоянната мисия на Република България към службата на ООН и другите междурнародни организации в Женева.

От 2014 г. заема отговорни длъжности в МВнР – началник на отдел в Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и директор на Дирекции „НАТО и регионална сигурност“ и „Политика за сигурност. През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на външните работи на държавите участнички в ОССЕ в Хамбург. През март 2022 г. бе назначен за министър на отбраната в кабинета „Петков“.

Министър на икономиката и индустрията – Мартин Дановски

Мартин Дановски е роден на 25 юли 1967 г. в Ловеч. Притежава магистърски степени – магистър по икономика, маркетинг и стратегическо планиране от Университета за национално и световно стопанство – София (УНСС), както и магистър по инженерни и технически науки, земеустройствено планиране от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София (УАСГ).

Има над 15 години висш управленски опит в сферата на маркетинга и маркетинг комуникациите, инвестиционно консултиране и връзки с институциите, включително изграждане и ръководене на операции и офиси на мултинационалната маркетингова група „Havas Worldwide“ Франция в страните от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия.

В публичната сфера е от 2015 г. Активно работи в сферата на икономическа политика, инвестиции, иновации и финансови инструменти. Бил е съветник към кабинета на заместник министър-председателя по европейските фондове. От 2015 г. е част от създаването на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете), като член на Управителния съвет, а по-късно става и председател на УС. Структурира и ръководи като председател Държавната агенция за научни изследвания и иновации от създаването й през март 2021 г. до вливането й в Министерството на иновациите и растежа през март 2022 г.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Добромир Симидчиев

Добромир Проданов Симидчиев е роден на 12 февруари 1974 г. Той е завършил УАСГ с най-високо отличие и с няколко академични награди за успехи и най-високи резултати по специалност „Водоснабдяване и Канализация“ – пречистване на води. Магистър е и по бизнес администрация – финансово управление – от Университета на Сиатъл, САЩ.

Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2014 по времето на три правителства на България. Една от най-важните цели на Добромир Симидчиев като заместник-регионален министър е създадената дългосрочна десетгодишна стратегия за ВиК сектора на България, която и към момента се изпълнява. Председател e на Съвета на Директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

В професионалната си кариера е бил на ключови мениджърски позиции, международно признат експерт и мениджър с богат опит в областта на разработването на политики, стратегическо и инвестиционно планиране, управление на промяната. Доказан специалист в ефективно и дългосрочно управление на активи и инженерни услуги във водния сектор.

Министър на транспорта и съобщенията – Прошко Прошков

Прошко Начев Прошков е роден на 31 август 1974 г. в град София. Инженер по автоматика и системотехника от Технически университет – София. След дипломирането си работи в Германия последователно по два проекта. Първият за разработка на програмно осигуряване за индустриални приложения, а вторият за симулация и оптимизиране на трафика в мрежата на Националния железопътен превозвач (Дойче Бан). През 2007 година е избран за кмет на район „Лозенец“ в София.

От 2011 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Председател е на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на комисиите по транспорт и пътна безопасност, и по икономика, собственост и дигитална трансформация. Основен приоритет в работата му са политиките за градска мобилност, в това число внедряване на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение. От 2021 година столицата разполага с една от най-модерните в Европа системи, позволяваща безконтактни електронни плащания, онлайн продажби на превозни документи и аналитични услуги за подпомагане на управлението на транспорта.

Министър на труда и социалната политика – д-р Събина Събева

Събина Събева е родена на 8 август 1958 г. в град София. Завършила е Медицинския факултет – София. Има магистърска степен по „Обществено здраве“ от Института по социална и превантивна медицина на Женевския университет и специалност по „Обща хигиена“. Доктор по медицина като дисертацията й е в областта на хигиената на детско-юношеската възраст и правата на детето.

От 2004 до 2020 г. е изпълнителен директор на фондация ,,Международна социална служба – България“. Била е директор дирекции ,,Програми и международно сътрудничество“ и ,,Държавна политика за закрила на детето“ в ДАЗД. В периода 1989-2002 г. е асистент, старши и главен, в Катедрата по хигиена, екология и професионални болести на Медицински факултет, София. Притежава практически опит в управлението на хора и финанси, планиране на дейности, извършване на анализи и др., както и в разработването и управлението на социални услуги за деца и семейства. Участвала е активно в разработването на нормативни актове в областта на закрилата на детето и социалната политика.

Министър на здравеопазването – д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков е роден на 9 април 1979 г. в град Карлово. Завършва медицина в Медицинския университет в София. Специалист е по анестезиология и интензивно лечение. Магистър по здравен мениджмънт. От април 2021 г. до момента е изпълнителен директор на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в столицата. Преди това е бил част от екипа на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов“.

Работил е в най-големите университетски болници в София. От 2015 г. се профилира изключително в областта на детското здравеопазване. Работил е съвместно с ВВС, БЧК и ЦСМП като ръководител на екип в мисии по наземен и въздушен транспорт на критично болни деца. Преподавател е в Катедрата по педиатрия на МУ – София, преди това е бил асистент и в Катедрата по анестезиология на Висшето училище. Активно участва в доброволните формирования на БЧК. Включва се и в множество благотворителни инициативи на организацията. Има десетки участия в национални и международни научни форуми по педиатрия, спешна медицина, анестезиология и интензивно лечение.

Министър на образованието и науката – проф. д-р Славчо Томов

Проф. д-р Славчо Томов е роден през 1962 г. в град Левски. Притежава научна и образователна степен – доктор по медицина и доктор на науките. Има придобити специалности по „Акушерство и гинекология“ и „Онкология“. Бил е декан на факултет „Здравни грижи“ към МУ-Плевен и ректор на Медицински университет, гр. Плевен в продължение на два мандата.

Към момента е директор на Научноизследователския институт и председател на Общото събрание на МУ-Плевен. Член е на редица престижни международни научни организации Society of European Robotic Gynecological Surgery (SERGS) – от 2009 г., член на Управителния борд на SERGS (2015-2019 г.); Society of Robotic Surgery (SRS) – от 2010 г.; South Eastern European Robotic Surgery Society (SEERSS) – 2010 г.; Society of Laparoendoscopic sugeons (USA) – 2016 г.).

Специализирал е лапароскопска и гинекологична хирургия в Германия, Франция и Италия. Сертифициран е като конзолен хирург за работа с роботизираната система da Vinci. Рецензент е на статии в реферирани международни научни списания. Носител е на редица почетни награди и грамоти. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

Министър на културата – Ириней Константинов

Ириней Константинов е роден на 23 март 1949 г. в град София. Завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 1972 година. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Участва в множество международни филмови продукции, режисьор е и на няколко постановки. Директор на драматичен театър „София“ от 2008 година насам. Удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен, както и с почетно гражданство на София. Притежава награди и номинации от редица престижни конкурси за театрални постижения, между които „Икар“ и „Аскеер“.

Министър на земеделието, храните и горите – Васил Грудев

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Завършил е висшето си образование в юридическия факултет в университета „Франш Конте“, Франция. През 2006 г. започва работа в Държавен фонд „Земеделие“, като до 2013 г. преминава всички йерархични нива на структурата и заема последователно длъжности на експерт, главен експерт, началник отдел, заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Република България с министър-председател Георги Близнашки. Заемал е и длъжността заместник-министър на земеделието и храните. През 2019 г. става изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ за втори път.

Министър на иновациите и растежа – Милена Стойчева

Милена Стойчева е кандидат за министър на иновациите и растежа. Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството. Милена Стойчева е носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide „Soraya Salti“ за 2021 за приноса и за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

Министър на електронното управление – Красимир Симонски

Красимир Симонски е роден в Благоевград. Той е инженер по специалност „Изчислителна техника“ от Техническия университет-София и доктор на науките от Българската академия на науките. Преподавал е програмиране и компютърни архитектури в Технически университет-София и компютърни мрежи в Американския университет в България (АУБ).

От 1991 г. до 2003 г. заема длъжността Директор компютри и комуникации на Американския университет в България (АУБ). Създател е на първата действаща Cisco мрежова академия през 2000 г. към АУБ както и на други регионални мрежови академии в България, Македония, Косово и Гърция. Ръководил е редица проекти за ИКТ-обучение в Американския университет и към Програмата на ООН за развитие, включително по проекта iGovernment, в рамките на който са обучени в базови компютърни умения над 65 хиляди държавни служители, за което проектът е избран за Проект на годината в България, номиниран и попада в първите три като Проект на годината на Stockholm Challenge Award in 2008.

В периода 2004-2007 г. ръководи проекта „Телецентрове“ на ПРООН. По проекта са изградени 120 телецентъра в цялата страна. От 2007 г. е ръководител и координатор на българските екипи по проекти на Европейската комисия, сред които са тези за развитие на националните програми за развитие на широколентов интернет достъп в Европа и GEANT2, GN3 – най-големият проект по Седма рамкова програма за изграждане на научно изследователска инфраструктура в Европа като е бил председател на Българската изследователска и образователна мрежа (БИОМ) до 2013 г.

От септември 2007 г. до октомври 2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с ресор „Информационни технологии“. От април 2012 г. разработва и ръководи националния проект за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение в България с бенефициент Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС).

От началото на 2013 г. е изпълнителен директор на ИА ЕСМИС до назначаването му през 2016 г. за заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). По време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ръководи всички формати на Съвета по темата „Киберсигурност“, включително приемането на Европейския регламент за киберсигурност (EU Cybersecurity Act).

От юни 2021 г. е председател на ДАЕУ и Национален координатор по киберсигурността до закриването на агенцията във връзка със създаването на Министерство на електронното управление.

Министър на енергетиката – Николай Павлов

Николай Павлов е роден на 9 февруари 1975 г. в град Димитровград. Магистър по финанси и международни икономически отношения в УНСС. Има над 10-годишен опит в енергетиката на ръководни и управленски позиции. Бил е финансов директор и член на Управителния съвет на „Национална електрическа компания“ ЕАД, както и член на Съвета на директорите на „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. Притежава опит като член на одитния комитет на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД. През 2015 г. става финансов директор на „Булгаргаз“ ЕАД. От 2016 г. до началото на 2017 г. е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. От януари 2017 г. до май 2017 г. е служебен министър на енергетиката в правителството на проф. Огнян Герджиков.

От май 2017 г. до февруари 2022 г. е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД.

Министър на туризма – д-р Мартин Захариев

Д-р Мартин Захариев е роден на 3 юли 1967 г. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Великобритания. През последните 30 г. работи в областта на медиите, телекомуникациите, информационните технологии и туризма. В професионалната си кариера е бил журналист, редактор, радио и телевизионен водещ и продуцент, дългогодишен издател на списания и предприемач в различни медийни и иновативни технологични проекти.

През различни години създава и издава едни от водещите месечни списания в България. Създава и управлява известни радио мрежи, както и високотехнологична компания. Бил е член на Съюза на издателите, Асоциацията на рекламните агенции и член на управителните съвети на Асоциацията на радио и телевизионните оператори – АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти – АТП. Избран е като народен представител в 42-то Народно събрание като гражданска квота, където е член на комисията по култура и медии, както и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

През 2020 г. е избран за зам.-председател на Обществения съвет на БНТ. От 2016 г. е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Министър на младежта и спорта – инж. Борил Кръстев

Инж. Борил Кръстев е съпруг на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. Той е възпитаник на РУ „Ангел Кънчев“ гр. Русе, със завършена бакалавърска степен „Транспортна техника и технологии“ и магистър инженер по специалност „Технология и управление на транспорта“, а в момента прави следдипломна квалификация с профил „Бокс и кикбокс“ в НСА „Васил Левски“, гр. София.

От 2009 година работи в сферата на търговията и управлението на сграден фонд. Участва активно в подготовката на олимпийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева. Притежава дългогодишен опит в управлението и организацията на спортната подготовка. Участва в различни дейности, свързани с подпомагане и развитие на детско-юношеският спорт, условията в спортните зали и осигуряването на по-добри условия в тренировъчния процес.