Калфин: Решението на Нидерландия за Шенген е обидно за България

„За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този процес на влизане на България и Румъния в Шенген“. Това заяви пред БНР Ивайло Калфин – директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, бивш външен и социален министър.

„Много пъти ЕК каза, че страната ни е абсолютно готова. Много пъти ЕП прие подобно становище. Миналия месец България покани експерти от европейските страни, за да се запознаят на място с това как работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отказа да изпрати техни експерти тогава. Те не се интересуват много от истината, която е обективна, а просто са си взели предварително някакво решение, което са го взели от над 10 години вече“, коментира той.

Според него ще е много трудно да се промени решението на Нидерландия преди 8 декември, когато трябва да се гласува присъединяването ни към Шенгенското пространство. Все пак трябва да се полагат усилия до последния момент, смята Ивайло Калфин.

„Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското правителство. Те не могат да убедят нито собственото си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си“, добави той.

„Приемането на Хърватия и Румъния и оставането на България извън Шенген е политически акт, който е не само необоснован, но и обиден за държавата, защото не почива на никакви обективни факти. Имаме проблеми и не трябва да си затваряме очите за тях. Но България е гранична страна на ЕС и ние правим всичко възможно и заради нас, и заради ЕС тази граница да бъде запазена. Не може по този начин да се отнасят партньорите ни към българските усилия“, коментира Ивайло Калфин.

Според него ако все пак страната ни остане извън Шенген, това няма да означава дългосрочна европейска изолация.

Той припомни, че решението за приемане на България и Румъния трябва да се вземе с абсолютно единодушие. „Всяка една държава може да наложи вето. Този инструмент трябва да се използва много внимателно“, подчерта той и изказа мнение, че това ще е един от силните аргументи да се преосмисли ролята на едностранното вето. По думите му България никога досега не е злоупотребявала с този инструмент.

„България трябва да бъде много внимателна и да използва инструментите, когато ги има, така че да подскаже на нашите партньори, че ние не сме безгласен елемент в ЕС и няма да бъдем. Подобно отношение не е приемливо“.