Как Шукри от Рудозем помага на крайно бедните в Уганда

Още един кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени дни в Африка. Идеята е на 44-годишния Шукри Халилов от Рудозем, който от няколко години редовно организира благотворителни акции за подпомагане на крайно бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда. Историята му разказва BgonAir.bg.

Кутия за дарения стои постоянно в малкото магазинче на Шукри Халилов в Рудозем. Там се събират парични помощи за крайно нуждаещите се хора в Африка. За Шукри всичко започнало преди седем години, когато точно преди Коледа голям пожар изпепелил почти всичко в дома му.

„Пред нас беше пълно с хора, които искаха да помогнат. Толкова хора идваха, че даже връщах някои от тях, тъй като нямаше какво да правят. И тогава в мен се събуди това чувство, разбрах че добрината, особено тук при нас, се е запазила“, сподели Шукри.

След тази трагедия мъжът и семейството му решават с лични средства да изградят първия кладенец в Африка.

„И тогава видях, че тези средства наистина много помагат на хората в огромна нужда. Малко по малко започнах да контактувам с такива хора от Африка, сега интернет предоставя такава възможност. Започнах с лични средства да дарявам малки суми за храна, за дрешки“, разказа благодетелят.

Към Халилов се присъединяват и други хора и даренията растат. Със средствата, събрани от кампаниите досега, в Нигерия, Кения и Уганда са направени шест кладенеца, от които стотици хора си наливат чиста вода. Те са разположени край отдалечени села. Копаят се от местните, а водата се изкарва с помпа от дълбочина 10-30 метра. Местните хора са толкова благодарни, че слагат навсякъде табели откъде е дарението.

„Цялото село се събира да отправи молитва за човека, който е дарил или за хората, които са дарили. Навсякъде това нещо е от огромно значение за тях. Това им носи огромна радост и това е невероятно усещане като го видите“, каза още Шукри.

Мъжът уточни, че нуждаещи се хора има навсякъде по света, но не се е сблъсквал с такава нищета като в Африка. Затова събирането на дарения за далечния континент се е превърнало в негова кауза.

Сега набира средства за строежа на покрив на училище. Ще са нужни към 7 хиляди евро, част от тях са събрани, а кампанията продължава.