Ицо Хазарта: Видях цялата мръсна машина, впрегната срещу усилията на ПП

„Социолозите и на предишните избори даваха по-нисък резултат на „Продължаваме промяната“, а ние ги спечелихме“, каза водачът на листата на ПП в 25 МИР в София Христо Петров (Ицо Хазарта) в интервю за bTV Radio.

По темата за нашумелия дебат в ефира на bTV в сряда той коментира: „Много симпатизирам на Кирил Петков, понеже знам кой е и какъв е, знам какво се опитва да постигне и срещу каква мръсна машина е застанал. Най-показателното от този дебат за мен беше, че г-жа Сачева и г-н Дончев си тръгнаха. Когато трябва да се отговаря на тежки въпроси, те не го правят по една проста причина и причината е, че те знаят отговорите и не е в техен интерес да ги дадат“. Според него критиките към водещата не са оправдани, защото е нормално да критикува госта заради това, че не е спазил правилата, добри или лоши. А за кандидатите на ГЕРБ казва, че когато е трябвало да отговорят на най-обикновено зададени въпроси в парламента, като например защо два милиарда са били дадени за електронно правителство през годините на тяхното управление, а електронно правителство няма, те казват „а, не, това не е по правилата, ние си тръгваме“.

„Мръсната машина ни е научила през тези години, че това е истинската политика – празното говорене, атаки, да нападаш на лична основа. Аз не вярвам в това. Те казват „това е политиката“. Аз казвам „не, това не е политиката, това сте вие в политиката“, коментира Ицо Хазарта, цитиран от novini.bg.

За него най-важната причина да е част от отбора на Промяната е доверието. „Не защото съм партиец. И ако видя дори минимален знак, че този отбор не е ок, аз просто ще се махна, защото нищо няма да ме задържа в него. До този момент обаче такава индикация не съм видял. За сметка на това видях цялата мръсна машина, впрегната срещу усилията, които ние полагахме за това време и това е едно от нещата, които ме карат да продължа“.

Хазарта разказа за каузата си, свързана с центровете за настаняване от семеен тип. „По една случайност в края на миналата година посетих такъв дом по желание на децата в него и започна много важно нещо в моя живот. Видях, че с много малко усилия мога да помагам на тези деца да вървят в правилната посока. Тази дейност се разрасна в няколко дома с образователни курсове. Използвах лицето си, защото се оказа, че за тези деца съм нещо. Това, което правя със средствата от заплатата си в НС, си давам сметка, че няма да промени света. Но то трябва да бъде знак към хората, които са отвратени от политиката. В парламента ги наричаме „тия там“. Аз не съм „тия там“. Аз съм отишъл за добро, за да ми е чисто пред мен като остана насаме със себе си“.

Един от големите проблеми с изоставените деца според него е почти невъзможният път, който трябва да бъде изминат, за да могат да бъдат осиновени. Това е нещо конкретно, което може да се промени в парламента чрез поправки в Семейния кодекс.

„Тези деца са около 3600 в цяла България. Джобните им пари законът ги е обвързал с минималната работна заплата. Тези деца имат много тежка съдба и са преживели неща, които никое дете и никой възрастен не трябва да преживява. Последното, от което имат нужда, е такова унизително отношение на държавата към тях“, добави кандидатът на „Продължаваме промяната“.

Христо Петров коментира твърденията на „Възраждане“ в парламента, че е ходил на работа надрусан, заради което те поискаха тестове за алкохол и наркотици. „Те бяха лошо изненадани, че някой излезе и ги назова такива, каквито са. На третата седмица от управлението ни те организираха протест, в който ни казаха, че ако не приемем това, което искат, ще ни изкарат с краката напред. И говореха за концентрационни лагери, каменни кариери и как ще пращат хора там. Това говорене е присъщо на нацистите“, отбеляза той и коментира, че никой от ГЕРБ не си е направил труда да разпознае зараждането на този фашизъм.

На въпроса защо е важно да се гласува на 2 октомври, той отговори: „Защото най- силното оръжие на мръсната машина не е прокуратурата, не е МВР, не са данъчните, бухалките, престъпниците. Най-силното е това, че е успяла да убеди почти половината от нас, че от техния глас няма смисъл“.