Индийски шофьори ще возят пловдивчани в градските автобуси

Ръководството на обществения транспорт в Пловдив се сблъсква с недостиг на шофьори, което ги кара да наемат персонал от чужбина. По информация на БНТ около 30 индийски шофьори скоро ще управляват градските автобуси в Пловдив, тъй като усилията за намиране на шофьори от съседни страни като Молдова и Украйна не са били успешни.

Процесът на набиране на индийски шофьори вече е приключил, като кандидатите са преминали успешно необходимите конкурси. Сред условията е и владеенето на английски език, а подготовката на документите и визите им е в ход, обясни Димитър Чолаков, управител на транспортната фирма. Индийските шофьори ще получават същото заплащане като българските си колеги и ще им бъде осигурено настаняване.

Преди да започнат да изпълняват задълженията си, новоназначените ще преминат през цялостно обучение, за да се запознаят с превозните средства, маршрутите и условията на работа в градски условия, допълни Чолаков.

Досегашните шофьори в Пловдив не се притесняват от пристигането на новите си колеги от Индия. Напротив, те очакват, че работното им натоварване ще намалее, което ще позволи повече почивки и отпуски точно преди летния сезон, отбеляза шофьор от градския транспорт.

Въпреки това местните жители приемат разнопосочно перспективата индийски шофьори да управляват градски автобуси в Пловдив.