Измами с пелети! МВР: Внимавайте преди да плащате по обяви в интернет!

От сектор „Измами“ към Главна дирекция „Национална полиция“ предупреждават гражданите да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба.

Органите на реда обясняват, че можем да познаем евентуална измама, когато без да има подписан договор за покупко-продажба или са уредени документално всички детайли, ни искат пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.

Поводът за предупреждението е полицейска операция, провела се на 16 септември, при която са задържани трима мъже на 26, 21 и 23 години, криминално проявени. Те са свързани с измама с продажба на пелети, случила се на 8 август. Мъжете са арестувани в Русе.

Измамата е осъществена чрез обява във фейсбук. От жертвата е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане. Разследващите са установили, че единият задържан е публикувал и други обяви за продажба на изгодни цени – на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и др. Другите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата. Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.