Изкуствен интелект помогна на полицаи от Несебър да хванат крадец

Крадец на лаптоп е бил задържан от полицаи от Несебър с помощта на новата система, която използва изкуствен интелект. Това каза пред БНТ началникът на група “Криминална полиция” към РУ на МВР – Несебър гл. инспектор Антон Ганчев.

Той уточни, че кражбата е била извършена в магазин.

„По описание на лицето системата ни показа процентите за съвпадение с личността (б.а. на предполагаемия крадец), след което намерихме по-добра снимка от други камери и по нея разбрахме кой е взел лаптопа. Така намерихме и откраднатото“, заяви Ганчев.

Кореспондентът на националната телевизия Давид Сукнаров пък разкри, че 91 са новите камери, които са част от модерната система за видеонаблюдение. Тя е една от най-модерните в страната и ще помага в борбата с престъпността както през летния сезон, така и извън него.

Камерите са от Обзор до Равда и обхващат ключови кръстовища и пътни артерии, поясни Сукнаров.

Системата е изградена по задание на Община Несебър, съвместно с Районното управление като са избрани възловите точки, които са най-невралгични, изтъкна шефът на „Криминална полиция“ – Несебър.

„Тази система контролира достъпа на МПС до района, като има опция за търсене по номера на автомобили, по части от номер по вид на МПС, марка. Можем да проследяваме лица по възраст и описание – лице, коса, други, възраст“, каза Ганчев.

Той обясни, че могат да се проследяват велосипеди, мотопеди, тротинетки и триколки.

Ако се търси по лице, системата показва и къде може да бъде намерен. Използването на изкуствен интелект подпомага значително работата на оператора, каза още началникът на Криминална полиция” към РУ-Несебър

Previous post Безлов за акцията в Агенция „Митници“: Случилото се е безпрецедентно!
Next post Денков: Ротацията се провали, защото някой искаше избори