Изборите – след Великден? Разпускат парламента в края на февруари

Бомба в политиката преди Бъдни вечер. Дата за нови избори обсъждат политическите партии, ако не се стигне до кабинет с втория или третия мандат. Преговорите засега не показват възможност за съставяне на правителство, затова изборните спецове пресмятат когато може да се ходи отново на вот за парламент.

Президентът Румен Радев даде ясна заявка, че ще бави максимално процеса. Той заяви, че ще връчи втория мандат на „Продължаваме промяната“ в началото на следващата година. Очаква се това да стане по Йордановден – до 6 януари. Това означава, че най-късно до 12 януари кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната” акад. Николай Денков трябва да предложи или не структура и състав на Министерски съвет, който да влезе за гласуване в парламента.

Академикът вече заяви, че ще го направи само ако преди това получи подкрепата на депутатите за общи приоритети под формата на парламентарна декларация, гласувана от всички партии.

Засега, освен Демократична България, в останалите не се долавя ентусиазъм за подобен документ, включително и в БСП – заради скандалите около размера на минималната работна заплата.

Така всички очаквания са за кабинет с третия мандат. Ако той не се случи, изборите са неизбежни. Вече се завъртя и датата – 30 април. Това се пада две седмици след Великден.

По груби сметки Радев може да разпусне 48-я парламент до края на февруари. Двумесечният мандат на поредното служебно правителство, което може да бъде сегашното с или без корекции, ще приключи на 28 април. Така изборите могат да са на 30 април – време, в което сезонът с най-тежките сметки за ток, парно и газ вече ще е отминал.