За Коледа: От 13-а заплата до бонус според резултата

Популярната практика от едно време за 13-а заплата отстъпва през 2022 г., показва проучване на в. „Марица“. Но съвсем не изчезва. Големи международни компании със седалище в Тракия икономическа зона са добрият пример.

В „Либхер Хаусгерете“ например всички служители са получили коледен бонус, който не е обвързан с резултатите от изминалата година, дебело подчерта Красимир Кирков, ръководител на „Човешки ресурси“. Всички получават до 60 на сто от основната заплата, като конкретният процент зависи единствено и само от стажа, обясни той. Личните постижения в компанията се обвързват с друг вид бонус, условно наречен „личен принос“, и той се начислява всеки месец към заплатата. Може да я вдигне с 20%.

Заради многочисления състав на служителите в „Либхер“ (над 2200 души) коледните празненства са се правили на групи. И по стара традиция на тях винаги каним и пенсионираните служители, допълва Кирков.

Съвсем друга система за празнични бонуси пък са разработили в „одело България“ – заводът за фарове на Асеновградско шосе, който произвежда светлини за Мercedes, BMW и Audi и за всички модели и марки в тези групи. Това включва Mini и Rolls-Royce на BMW, Mercedes и Smart на Daimler, както и най-голямата група на Volkswagen – Audi, Volkswagen, Porsche, Lamborghini, Bentley, Skoda и SEAT.

„В началото на всяка календарна година н​а всеки наш служител задаваме индивидуални цели. Анализът на резултатите е точно през декември и така се получава коледен бонус в размер между 1 и 1.5 месечни заплати“, разказва Димо Николов, мениджър „Човешки ресурси“ в „одело България“. Отделно от това, вече за всички поравно, са предвидени подаръчни ваучери на стойност 270 лева. Такива се полагат два пъти годишно – за Коледа и за Великден. „одело България“ вече е с два завода край Пловдив и там работят около 500 души.

„За сметка на по-редките случаи на 13-а заплата, сега наблюдаваме разнообразяване на празничните придобивки в стремежа на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към служителите си”, коментира Надежда Василева, оперативен директор на Adecco България. Според изследване на компанията работодателите, които са предвидили паричен бонус, са малко и той ще е в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение. Adecco България направи допитване още през ноември сред повече от 100 български и международни компании от секторите информационни технологии, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство. Повечето български работодатели планират да подарят тематичен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители, обобщават оттам. Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като, очаквано, от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети. Предимството на ваучера е, че освен че е по-стилно от пари в брой, не носи данъчни отчисления за работодателите.

Тази година, след 2-годишно затишие, се завърнаха корпоративните коледни партита, които също се броят за „подарък от шефа“, защото накрая фирмата плаща сметката. Ако не е държавна или общинска – там бюджетите не позволяват разточителни тържества и всеки си плаща куверта от джоба, ако иска да се весели с колегите си.

В Пловдив бясното капариране на ресторанти за коледни партита още през ноември показа, че шефовете са развързали кесиите. За най-оборотните дни -последните две седмици преди Коледа, местата бяха абсолютен дефицит и ресторантите нямаха възможност да обслужват никакви „външни клиенти“. Освен празничната вечеря, работодателите плащат и за певици или специална програма, дребни сувенирни подаръчета и други малки изненади.

Магистратите едва си докараха 70% премии

70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат коледните премии за магистратите и служителите тази година. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС). Административните ръководители на съдилищата и прокуратурите ще ги разпределят.

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа. Единственото изключение беше 2021 година, когато премиите бяха обвързани с натовареността.

Средствата за допълнителни трудови възнаграждения тази година обаче са по-малко заради увеличените разходи за издръжка, както и заради орязания от Народното събрание бюджет на съдебната власт.