Започна архиерейската заупокойна литургия за патриарх Неофит

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се провежда архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската.

В патриаршеската катедрала сред присъстващите са Симеон Сакскобургготски, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна.

След литургията в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква – Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което ще премине по бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.

Previous post Богослов: Първо ще бъде избран Сливенски митрополит и после нов патриарх
Next post Никифоров: Софийската градска прокуратура е възлово място в съдебната мафия