Задържаха трима фалшификатори на документи в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив обвини трима мъже в участие в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви документи.

Сред тях е известният фалшификатор Иван Богоев, на 56 г., вече осъждан за това престъпление. Другите двама са 30-годишният Мерсин М. и Хюсеин Р., на 68 г. Те произвеждали неистински лични карти, свидетелства за управление на моторно превозно средство и задгранични паспорти. Пласирали ги в Пловдив, Разград и други градове у нас, дейността им стигала и до Германия.

До момента е установено, че всеки от участниците в организираната престъпна група имал определена роля – набиране на хора, които искали да се снабдят с фалшиви документи, възлагани на поръчката и впоследствие нейното изпълнение. Желаещите да се снабдят с неистинските документи заплащали по 250 евро за лична карта и за шофьорска книжка и по 300 евро за изработката на задграничен паспорт. Повечето от тях са български граждани, живеещи в чужбина, има и чужденци.

По делото са извършени претърсвания и изземвания, лични обиски, огледи на местопроизшествие и са разпитани свидетели.

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да се извърши преценка на събраните доказателства с оглед внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването продължава.