Ето го бебето на 51-годишния фермер Яне Янев

От тази есен Яне Янев е горд баща на първородна дъщеричка. Появиха се уникални снимки на семейството на политика от изписването на бебето от болницата, на които е видно щастието на бащата и половинката му Галя. Лидерът на РЗС и съпругата му са избрали да кръстят наследничката си Яна Янева Янева на негово име. Пред свои близки семейството споделя, че бебето е било дълго чакано и мечтано.

Янев и жена му имат 15 години разлика. Двамата се ожениха на грандиозна сватба през 2011 г., когато той все още бе в активната политика. С Галя сложиха подписите си под брачното удостоверение в присъствието на кумовете, най-близките си роднини и приятели на поляната край Роженския манастир. По-късно сватбеният кортеж се отправи към град Сандански, където всъщност Янев е роден. Там, в храма „Свети Георги“, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил венча младоженците според каноните на Българската православна църква. На пищното тържество след това присъстваха над 350 души, като гостите от страна на булката били около 30 човека, докато всички останали били близки и роднини на политика.

Любовната история на Яне и Галя започва още през далечната 2006 г., когато се запознават случайно на предизборна среща на Янев в Червен бряг. Тогава красавицата е само на 19 години, но бързо заживява на семейни начала с политика. Цели 16 години двамата мечтаят да продължат рода си, а щастието да станат родители идва едва през есента на 2022 г.

Галя е юрист по професия и дълго време работеше в съдебната система в София, преди заедно с мъжа ѝ да решат да напуснат столицата и да се върнат в родния му Сандански, където да водят по-спокоен живот, далеч от светлините на прожекторите.

След като се оттегли от голямата политика, Янев стана общински съветник в Сандански, а едновременно с това започна да се занимава с частен бизнес. В момента той има огромна ферма, в която отглежда крави и телета.

„Така както съм потомствен политик, съм и потомствен скотовъд. Моите деди и прадеди са имали и дребни, и едри преживни животни и още от малък познавам проблемите до ден днешен. Политиката в България, правена по този начин, е изключително мръсна и воняща игра, нямаща нищо общо с тази чиста природна действителност тук. Когато се кача на коня и тръгна сред говедата, забравям за всички проблеми и не ми се иска дори да си помисля за политици и парламент“, казва Яне Янев. Бившият народен представител развъжда специална порода телета за месо.

Яне Янев беше депутат в 40-ото и 41-вото Народно събрание. Първо бе зам.-председател на парламентарната група на „Обединени демократични сили” (ОДС), после си направи своя партия – „Ред, законност и справедливост“ (РЗС). В периода 2015-2017 г. Янев бе назначен за съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта.