Етиен Леви ще е депутат от „Величие“, май открива парламента?

Певецът Етиен Леви, който само преди две седмици бе осветен като агент „Панайотов“ на Държавна сигурност, със сигурност става депутат.

Той е водач на листата на партия „Величие“ в един от многомандатните столични райони. Изненадващо за мнозина, „Величие“ прескача бариерата от над 4% и в София и ще излъчи депутат и от столицата, който следва да е именно Етиен Леви, показва аритметиката на Lupa.bg. Според резултатите, „Величие“ ще имат 13 народни представители в бъдещия парламент.

Възможно е точно Етиен Леви да открие и първата сесия на Народното събрание, тъй като изглежда, че е най-възрастния депутат. Той е роден на 3 юли 1957 г., тоест е на навършени 66 години и 11 месеца. Според устава, първото заседание на парламента се води от най-възрастния народен представител. Той изпълнява ролята на председател на парламента до официалното избиране на титулярен такъв.

По-голям от Етиен Леви е Бойко Рашков от коалицията ПП-ДБ (69 години), но той не е водач на листа, а предвид малкия брой депутати, които хората на Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще вкарат в Народното събрание (под 40), е възможно и да не попадне в парламента.