Епископ Поликарп: Загубихме един духовен, национален стожер

В столичния храм „Света Неделя“ от рано сутринта миряни идват, за да се помолят за душата на Патриарх Неофит. Ще го запомним като човечен, искрен, изпълнен със силна вяра, надежда и любов, като чоек, който искаше всичко това, което е натрупал като духовен товар през годините да раздаде на всички, които бяха около него и които изпълват пълнотата на Българската православна църква и целия български народ – това коментира в студиото на БНТ Белоградчишкият епископ Поликарп.

„Това, с което можем да го запомним е неговата скромност, неговото смирение, неговата кротост, неговото духовно въздържание и най-вече неговата мъдрост. Той беше човек, който премисляше мъдро всяко едно свое решение и вземаше правилното, макар и много често да не достигаха до обществеността като такива. Те винаги са давали своя плод за благото на целия български народ, за Българската православна църква, за всички онези, които се наричат българи и които го имаха за свой духовен отец, патрон и наставник“, каза епископ Поликарп.

Загубихме един духовен стожер, защото българският патриарх трябва да бъде именно такъв – духовен, национален стожер, който да ръководи и благовести правдата, истината и мира, и с тишината и спокойствието на духа да изявява правдата сред човеците, каза още Белоградчишкият епископ Поликарп.

Денят на поклонението пред Патриарх Неофит ще бъде обявен и за Ден на национален траур.

Previous post Почина патриарх Неофит
Next post Баба Марта се вихри – от 2 до 20 градуса ни чакат през следващите 7 дни