Елена Йончева: Не сме в Шенген по чисто политически причини

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички държави членки, донякъде и от Нидерландия. Но въпреки всичко, за да влезем в Шенген, трябва всичките 27 държави да гласуват „за“. Считаме, че е несправедливо отношението към България, включително и към Румъния. Това каза Елена Йончева, депутат в ЕП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите пред БНТ.

По думите ѝ причините за нашето неприемане в Шенген в момента са чисто политически. Тя коментира и проблема с мигрантския натиск, като заяви, че Европа определено го е подценила през последните години, тъй като не е имало изградено законодателство, което да позволи ЕС да се справи с тази огромна бежанска вълна.

Припомни, че в предишните години ЕС е имал и все още има обща политика, касаеща проблема с миграцията.

„Европейският съюз обаче не беше готов за големия наплив на бежанци през 2015 – 2016 г. Затова държавите, които са външни граници на ЕС като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото бреме, цялата отговорност, което не отговаря на философията на Европейския съюз, където има споделена солидарност. Председател съм на групата по новото законодателство по предоставяне на убежище и миграция. Това е една група, която трябва да координира политиките на целия ЕП по законодателните промени, свързани с даване на убежище и миграция, което ще позволи България да не поеме цялата тежест“, коментира тя.

Йончева е категорична, че държавите членки на Европейския парламент трябва да бъдат убедени от необходимостта от реализацията на този механизъм, тъй като останалите държави в ЕС трябва да поемат отговорност наравно с държавите, които се намират на външните граници. В това трябва да бъде убеден и Съветът. „Против“ са държавите, които се намират във вътрешността на ЕС, защото за тях е по-приемливо отговорността да поемат държавите на външна граница – в случая България, Гърция, Малта.

Според тези страни е достатъчно да се дават повече средства на държавите, разположени по външните граници, и те сами да се справят с проблема.

„Ние не искаме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме искали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е задължително да бъде свързан с даване на средства“, каза още Йончева.

В момента има действаща Агенция за бежанците за Малта, което е важно за България, защото в резултат на новите правомощия на тази агенция ще се изграждат бежански лагери извън ЕС, ако има бежански поток. Идеята е да има лагери в държавите по пътя между Афганистан и България, например. Йончева допълни, че започването на работа на тази Агенция в началото на 2022 г. е в резултат на нейните усилия и тези на нейния екип.

Тя коментира и темата с оградата по границата ни с Турция. Категорична е, че каквито и огради да строим, не можем да спрем бежанския поток, ако има чужда злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова трябва да бъдем осигурени с други механизми, за да се справим с такива проблеми, ако се появят и в бъдеще.