Екстремно време в 11 области утре! Пада сняг в половин България

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за вторник в 11 области на страната (Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян), а оранжев – за значителни валежи в област Бургас. Това съобщиха от от Националния институт по метеорология и хидрология.

През следващото денонощие ще бъде облачно. До сутринта в по-голямата част от Северна България ще вали слаб сняг. В останалата част от страната валежите ще са от дъжд, в югоизточните райони – значителни по количество. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Ще духа умерен, в Източна България – временно силен североизточен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, а максималните ще са между 3° и 8°. В София минималната температура ще е около 2°, а максималната – около 7°.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. По южното крайбрежие количествата ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала.

Над планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, под около 1200 метра – от дъжд. През деня с повишението на температурите по старопланинските проходи ще има условия за образуване на поледици. Ще духа умерен до силен вятър от изток, по високите и открити части – от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 2°.

В сряда и четвъртък ще бъде облачно, с валежи, предимно от дъжд, на повече места в Южна България, където има и повишена вероятност да са значителни по количество. Вятърът ще остане от североизток, в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони – умерен и силен. Минималните температури ще са предимно между 1° и 6°, а максималните – между 3° и 8°, по Черноморието до 10°-12°.