Д-р Гълъбова: Много е възможно аутизмът да е спасил Сашко

„За състоянието на хората с аутизъм и с ментални нарушения се знае много малко в България. Такива хора са невидими или малко видими за нашето общество. Много е възможно това аутистично състояние да е помогнало на малкия Александър от Перник да оцелее толкова дълго време в планината. Това е добре познато на медицината състояние в своето проявление, но не е познато като причини и като вътрешно физическо състояние на организма, а в този случай това е имало много голямо значение за оцеляването на детето при тези атмосферни условия и без осигурена храна и вода. В случая „дефектът“ се е оказал ефект и е изиграл много благоприятна роля“. Това каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница „Свети Иван Рилски“.

„Бях приятно изненадана, че сме способни на такава съпричастност, каквато видяхме по случая със Сашко от Перник. Показахме, че сме способни на единение, въпреки че накрая имаше и обвинения към бащата на момчето – как се е грижел за детето си“, коментира тя.

По думите ѝ хората с ментални и физически проблеми трябва да станат видими за обществото и да се знае, че и близките им също имат проблеми. „Да гледаш човек с психично разстройство или с ментални увреди, да имаш у дома си дете или възрастен с аутизъм, всичко това е една огромна грижа. Тук е ролята на държавата да подпомогне семействата в грижите за тези хора, защото става дума за многогодишна грижа“, каза тя.

В предаването „12+3“ д-р Цветеслава Гълъбова коментира и политическата обстановка в страната. „Виждаме една и съща стока на политическата сергия и тази стока е развалена, а това вече не може да се скрие. Едни и същи играчи се явяват, отново ни лъжат и отново няма никакво наказание за тях“. Предстоят ни поредни предсрочни парламентарни избори, защото вече е ясно, че няма да има правителство, категорично заяви тя и добави: „И ще имаме същото ястие на масата – същото основно, със същата гарнитура и със същия десерт“.

Като член на инициативата „Майки срещу войната“, д-р Гълъбова коментира възможността България да бъде въвлечена във войната в Украйна. „Има такава опасност, защото решението на парламента за военно-техническа помощ за Украйна е формулирано така, че е противоконституционно, както го определи проф. Пламен Киров“, каза тя.