Доц. Искрен Иванов: Атентатът може да послужи на Путин да мобилизира още хора

Терористичната атака край Москва може да послужи на Русия за аргумент за военна мобилизация на още хора. Това каза в интервю за БНР експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. д-р Искрен Иванов.

Според него трагедията е можело да се избегне, ако Москва „се е вслушала“ в предупрежденията на Запада за очаквано нападение на терористичната организация „Ислямска държава“.

„Ислямска държава“ винаги е била активна в Европа, винаги е била активна в Русия. Но преди войната в Украйна и преди анексирането на Крим, Русия беше член на много съвети за партньорство заедно с НАТО и Западът знаеше, особено САЩ, че в общ интерес е терористите да бъдат спрени. Америка предупреждаваше Русия за тези атаки, съответно тя го направи и сега! Тогава Русия имаше един доста сериозен гръб, но този гръб вече го няма заради войната в Украйна.

Голяма част от стратегическите ресурси на руското разузнаване са насочени към подкрепа на режима в Кремъл, към обезпечаване на ресурсите в Украйна. Това създаде вакуум вътре в Русия и се стигна до този атентат. Дотук нямаше да се стигне, ако Москва се беше вслушала в предупрежденията на САЩ и Великобритания. Тези жертви щяха да бъдат избегнати, най-малкото защото имаше сигурни данни, че ДАЕШ („Ислямска държава“ – б.р.) подготвя такава атака“, каза доц. д-р Искрен Иванов.

Previous post Запечени патладжани със зеленчуци
Next post Демерджиев: Борбата с нелегалната миграция не е в центъра на столицата, а на границата