Димитър Ганев: Преговорите не са приключили, въпреки напрежението

ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата, да оказва натиск докрай, за да постигне целта си. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според него преговорите не са приключили въпреки напрежението между двете най-големи политически сили. Припомняме, че в неделя вечер от ГЕРБ-СДС обявиха, че връщат празен мандат, ако днес до 12.00 ч. не се разберат с ПП-ДБ. Те, от своя страна призоваха Бойко Борисов да се намеси и партията да не прибързва с решението.

„И двете страни оставиха отворена врата за продължаване на разговорите. Това, което се случи снощи, епизод от едни продължаващи процеси повече от месец и половина. Преговорите са много динамични, но трябва да уточним, че в понеделник на обяд не е задължително Габриел да отиде с изпълнен мандат от гледна точка на конституционната процедура”, поясни Ганев.

„Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консенсус и конструктивност”, каза още политологът.

По думите му ГЕРБ-СДС е постигнала основната си цел – да излезе от политическата изолация. „Тези, които протестираха и тези срещу които се протестираше през 2020 и 2021 г. направиха заедно управление, което легитимира партията на Борисов като потенциално напълно приемлив коалиционен партньор. Всички социологически проучвания последните няколко месеца показват преднина на ГЕРБ-СДС спрямо ПП-ДБ с 5 или над 5 пункта”, твърди Димитър Ганев.

Според него споразумението между двете политически формации е само върхът на айсберга, а отдолу се водят преговори, които не знаем как вървят. И допълни, че ако има предсрочни парламентарни избори, то със сигурност ще са 2 в 1 заедно с тези за Европейски парламент.

Previous post Румяна Коларова: ГЕРБ поставя ултиматум
Next post Гавра и унижение в гимназия: Момчета събличат и снимат свой болен съученик