Десетокласници с вендета към учител, а знаели географията, колкото Черната Златка

Няколко 16-годишни тийнейджъри са на път да сложат най-срамното петно в половинвековната история на Английската гимназия “Гео Милев” в Бургас. Историята, която достигна до Флагман.бг, е потресаваща и до голяма степен разбива мита, че в това училище расте интелектуалният елит на града.

“Учителят по география **(с посочени две имена, б.р.) преби ученик. Удари му шамар пред куп негови съученици и го унизи публично. Този човек не заслужава да преподава, а трябва да отиде в затвора“. Това гласеше един от сигналите, който бе изпратен до редакцията ни в последните два дни.

Всъщност чрез платформата „Вашият сигнал до Флагман.бг“ получихме поне 10-ина подобни съобщения. В тях се разказваше как през миналата седмица, след края на часовете преподавател е нападнал безпричинно ученик от 10-ти клас. Пребил го безцеремонно и се прибрал в дома си.

Репортер на Флагман.бг направи щателна проверка. С инцидента е запознато ръководството на гимназията, както и РУ на МОН в Бургас. Заради деликатното естество на случая липсва официална информация, но вече е свършена сериозен обем работа, разпитани са десетки ученици, взето е обяснение и от преподавателя.

Какво се е случило на 15-ти февруари:

Ученици от 10-и клас в елитното училище, което посещават децата на политици, общественици и представители на бизнес средите в региона, са били гневни на учителя си по география, който според тях ги натоварил незаслужено с много труден тест, на който имали слаби оценки. Вместо да си вземат бележка и залегнат над уроците, тийнейджърите решили да сплашат преподавателя си след края на часовете. В едно от междучасията поне 10-ина момчета се събрали в тоалетната и уговорили да нападнат строгия педагог. Решили да го причакат, да го предупредят и ако се налага – да го пребият.

След последния час учителят, който от 5 години работел в АЕГ „Гео Милев“, поел пътя към дома си. Почти на изхода на училището бил пресрещнат от учениците, които агресивно решили да му потърсят сметка за трудните според тях тестове.

И тук историята леко се разминава. Основната част от разпитаните момчета потвърждават, че имали предварителен сговор да набият учителя и твърдят, че той също им отвърнал с агресия – ударил плесница на един от тях. Самият преподавател обаче отрича да е посягал на когото и да е било. По думите му единственото, което направил, е да повиши тон.

Инцидентът обаче не приключва дотук. Няколко дни по-късно майката на едно от момчетата подава сигнал, че детето й е бито от преподавателя по география. Към жалбата не е приложено медицинско, а само твърдения, че синът й е бил ударен. Назначена е проверка, която и към този момент нищи казуса, за да стигне до обективната истина. До момента не е потвърдена нито една от версиите, няма свалени и записи от видеокамерите в района на елитното училище, стоят и много отворени въпроси. Факт е обаче, че учителят е понесъл отговорността за това, че е изискал от десетокласниците да покажат знания и умения, а те му спретнали вендета извън школото.

От една страна стои учителят с безупречна репутация, а от друга – група момчета, които неведнъж създавали проблеми в елитното училище, а не блестели с особени знания по география досущ като Черната Златка.

А резултатите от голямата образователна реформа, която всички чакаме от десетилетия, са очевидни. В днешно време да си учител и да изискваш от учениците добра дисциплина и старание в клас, явно е много сложно и дори граничи със света на илюзиите. Или ще ти се наложи да ходиш на работа най-малкото със снаряжение като за бойното поле – броня, ризница и щит, или ще изскочи някоя майка, която безпрекусловно вярва на детето си и е готова веднага да те наклевети публично с няколко украсени сигнала.

Един от последните подобни фрапиращи случаи бе в елитната Френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София, а майка му отказа да се яви след обаждане от страна на директора.

Previous post Делян Пеевски: Някой иска да си делне държавата, няма да участваме
Next post Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди години, смятахме го за инцидент