Денков пред депутатите: Няма да изпращаме войници в Украйна

Доволен съм че мога да внеса повече яснота по теми, които наистина са взривоопасни и опозицията се опитва да ги използва. Още преди 3 месеца казах, че докато съм премиер няма да има решения за изпращане на български войници в Украйна.

Това заяви пред депутатите премиерът Николай Денков. Той и министърът на отбраната Тодор Тагарев бяха повикани в Народното събрание, за да обяснят какво е отношението на България към появилите се заявки, че западните държави може да изпратят войски в Украйна, както и какви ангажименти са поемали на срещите си в чужбина (б. р. в понеделник Тагарев бе в Париж на конференция по сигурността, а същия ден Денков бе в Украйна).

Това, че чужд политик е решил да го постави като въпрос, е негово право. Няма нито едно решение на Министерския съвет, което да не съответства на решенията взети в тази зала. Такъв въпрос не се обсъжда, увери Денков за изпращането на войските.

Посещението ми в Украйна също е подчинено на решенията на парламента и на Министерския съвет, които са публично известни. За да прекратя всякакви спекулации, декларацията, която подписахме с украинският премиер Денис Шмигал е качена на сайта на Министерския съвет, продължи той.

Декларацията, която подписахме с министъра на отбрана на Украйна, няма нужда от ратификация, защото не поема допълнителни и нови ангажименти. За момента не се обсъжда споразумение за отбрана с Украйна. Да, ще обсъдим дали да се сключва такова, но за момента такова решение няма. То ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание, увери Денков.

Подписах с г-н Ростем Омеров писмо за намерение. То е общ текст, в който потвърждаваме готовността си да помагаме на Украйна, но разширяваме дейностите в областта на образованието и подготовката. Ние имаме такова решение на парламента и при заявка от украинската страна имаме готовност да ги реализираме, коментира военният министър Тодор Тагарев за това какви документи е подписвал той заедно с украинския вонене министър.

Ние не сме страна по двустранните споразумения за отбрана. Те са за даване на сигурност на Украйна в случай, че войната приключи и тя отново е обект на агресия, без да е член на НАТО. То е в унисон с решението на Г-7. България не обсъжда и няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна, увери на свой ред и Тагарев.

Как Украйна преговаря за членство в НАТО и ЕС, след като е във война, настоя да знае пък Ивелин Първанов от „Възраждане“

„ЕС и НАТО за разлика от други организации и държави спазват договорите, с които са създадени. Затова и в преговорите с Украйна е включено, че те ще се присъединят, когато конфликтът приключи. Той бе започнат от режима на Путин и той ще приключи, когато той изтегли войските си. Всеки, който помага на Русия всъщност работи срещу националния интерес на внимание. Нека да обърна внимание, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва (б.р. – миналата седмица в Русия се оказаха депутати от „Възраждане“. Те бяха поканени на визита от партията на Владимир Путин). Искам ясно да кажа на хората които подкрепят възраждане, че днес русия е тази, която потиска в окупираните територии българите и хората с български етнически произход, защото не им позволяват да учат на майчиния си език. Русия е тази, която потиска етническите българи в тези региони“, каза още премиерът.

Планира ли се изпращане на войски в Молдова?, попита Атанас Зафиров от БСП.

Никога по никакъв повод не е обсъждано и не са поемани никакви ангажименти за изпращане на български войници в Украйна. Колкото пъти попитате този въпрос, толкова пъти ще получите същия отговор. Не се опитвайте да пъхнете думи на други държавни ръководители на суверенни държави в нашите уста. Единствената причина да го правите е да плашите хората. Никой не може да изпрати войници без решение на Народното събрание. Това го знаете много добре, настоя Денков.