Гълъб Донев на първия учебен ден: Вие сте пазителите на буквите!

Деца, вие сте съвременните пазители на българските букви. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който откри учебната година в 60-о Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“.

Донев благодари за възможността да се завърне отново в неговото първо училище. Вълнението, което изпитвам в този първи учебен ден, е като това, което изпитах преди почти 50 години, когато за първи път прекрачих прага на това училище, заяви премиерът.

Той каза, че това е едно от най- старите училища в София и в България. През 1842 г. на 1 септември Поп Георги Величков събира група момчета в задната стая, прилепена до селската механа, за да ги учи на четмо и писмо, припомни историята служебният премиер. Той каза, че именно в това училище се е научил да чете и пише. Научил се е и да отглежда цветя. Имаше конкурс за най добре отгледано цвете в саксия, включих се в четвърти клас и в пети го спечелих с бегонията, която отгледах, разказа Донев, цитиран от БТА.

По думите му отглеждането на цветя изисква грижа, внимание, упоритост и много обич.

Вашите учители с упоритост, търпение и обич отглеждат у вас, в умовете и сърцата ви, любовта към знанието. Учители, бъдете търпеливи да отгледате любовта, да разцъфне цветето на знанието в умовете и сърцата на вашите ученици, каза Донев. Родители, вие сте третият невидим участник в класните стаи, бъдете опора на вашите деца, обърна се към тях премиерът. Децата той призова да пишат на кирилица, да опознават и изучават родния ни език. Може би чуждите думи ще ви се сторят модерни, но българските думи са тези, които ще ви държат силно свързани с вашите родители и вашата страна, посочи още премиерът Гълъб Донев.

Той подари на училището икона на Св.св. Кирил и Методий и получи като подарък пано с негови снимки от времето, когато е бил възпитаник на 60-о училище.