Горбачов е бил смазан психически от войната в Украйна

В месеците преди смъртта си Михаил Горбачов, единственият президент в историята на СССР, беше потресен от пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна. И няколко години той беше в депресивно психологическо състояние поради влошаването на отношенията между Москва и Киев.

Това разкри агенция Ройтерс, която разговаря с преводача на Горбачов Павел Палажченко. Той е работил с покойния съветски президент в продължение на 37 години и е бил на много американско-съветски срещи на върха.

„Не само „специалната военна операция“ (както в Русия наричат войната), която започна на 24 февруари, но и цялата еволюция на отношенията между Русия и Украйна през последните години беше много, много голям удар за него. Това наистина го смаза емоционално и психически. В разговорите с него ми стана ясно, че той е шокиран и озадачен от случващото се по различни причини. Той не просто вярваше в близостта на руския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени“, заяви Палажченко.

Според преводача позицията на Горбачов за Украйна била сложна и противоречива. Съветският лидер все още вярваше в идеята за СССР, но не би започнал война в името на възстановяването на разпадната държава. Припомняме, че Горбачов почина на 30 август 2022 г. в Централната клинична болница на Москва. Владимир Путин отказа да присъства на погребението му, твърдейки, че няма време в натоварения график. Според Палажченко в месеците преди смъртта си Горбачов е показал уважение към Путин, като е отказвал да коментира медийно инвазията в Украйна.