Годината е „2 в 1“: Посрещаме Гергьовден и Великден с един масраф

Българинът ще посрещне Великден и Гергьовден с един масраф – тази година Възкресение се пада ден преди празника на Георги Победоносец и Деня на българската армия.

Застъпването на почивните дни донякъде ще ни спаси от двойни харчове, но паралелно с това се наблюдава и увеличение в цената на агнешкото месо, което традиционно българинът пече в тези дни от годината.

Месец преди Великден продават килограм агнешко в хранителните магазини и месарниците за около 30 лв. за килограм. Прогнозите на браншовици са, че то може да поскъпне дори до 35 лв. или 40 лв. за килограм. За сравнение – цената му миналата година беше около 25 лв.

“Във фермите за живо тегло разлика в цената няма, във веригите обаче до крайния потребител тя се увеличава. Някои търговски мрежи решават да го продават без надценка, за да инвестират в добра репутация и име. Или за да разчитат на това, че покрай месото ще трябва да се купи бира, салати, козунаци и др. Има обаче и търговци, които по собствено усмотрение слагат солени надценки”, заяви пред “Труд news” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Караколев посочи, че макар цената на родното месо да е по-висока, то няма аналог по качество и хранителна стойност. “Причините вносното агнешко да е по-евтино са много. Една от тях е, че животните се гледат индустриално, а не пасищно. В България над 90% от стадата пасат свежа трева. Само когато се хранят на пасища, а не с други фуражи – можем да говорим за истинско качество.

В Република Северна Македония някои фермери дават на овцете си трупно брашно. Освен това за страни извън Европейския съюз не важат никакви регламенти и правила за отглеждането – медикаменти, поставяне на ваксини, вид фуражи и др.

За никого не е тайна, че навън подсилват храните с хормони и антибиотици, което автоматично се прехвърля и в самата продукция, а от нея – в нашия организъм. Консумирането на третирана с химикали храна със сигурност се отразява и на общественото здраве”, допълни Караколев.

С това от Овцевъдната и козевъдната асоциация донякъде си обясняват защо агнешкото от Северна Македония се търгува с около 20% по-евтино от родното.

В града под тепетата агнешко на порции в момента продават за 32 лв. на килограм. За сравнение – миналата година по същото време то струваше 24-25 лв.

“Въпреки, че фуражите поевтиняха, цената на агнешкото няма да намалее. Причината е, че в България се отглеждат все по-малко животни, а хората винаги предпочитат родното производство пред вноса с много неясноти около произхода”, заяви животновъд от Пернишко, който гледа няколко агнета за собствени нужди.

От сектора допълват, че живото тегло сега се търгува между 9 и 14 лева за килограм. Най-евтино продават фермерите в района на Гоце Делчев и околните помашки села. Най-скъпо живо тегло се търгува около София и Пловдив.

“Съвсем скоро българското агнешко ще бъде бутиков деликатес, а цените – до небето. Вече няма кой да гледа животни по тия ширини. Отвън се внася по-евтино, тъй като количествата са промишлени и индустриални. Извън ЕС пък всеки ги храни с каквото намери. Месото на овце, приемащи трупно брашно, после има лек дъх на риба”, посочи друг фермер, пожелал анонимност, за да избегне конфликт на лоялност.

Родната плешка – със син печат

Българското месо е маркирано със син печат, припомнят от сектора. Червеният цвят на печата пък е знак, че продукцията е внесена от чужбина.

“Съветвам крайният потребител да е особено внимателен. Ако се налага – дори да изисква документи и сертификати за произхода. Миналата година имахме много неприятен и дори куриозен случай. Във ферма край Кърджали инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните откриха над 30 тона агнешко от Македония, което бе приготвено за заличаване на червения печат и слагане на син – сякаш овцете са гледани у нас.

Подобни нелоялни практики с цел трупане на печалби са изключително некоректни и опасни. На шега бих казал, че македонското пак си е българско, но животните не са гледани по регламент, какъвто има у нас”, каза пред “Труд news” Симеон Караколев от Овцевъдната асоциация.

Миналата година Агенцията по безопасност на храните извърши над 4000 проверки по Великденските празници. При тях бяха констатирани десетки нарушения заради изтекъл срок на годност или липса на всякаква документация. Над 1400 кг хранителни продукти бяха насочени за унищожение в екарисаж. Сред тях – месо, яйца, прясно мляко, както и плодови сокове.

Previous post Дунчев: Гости в ловните стопанства са съдии и богати хора
Next post Бесен дядка замеря учителка с камъни и фас от цигара