В Богдан е ад, над 2 метра е водата в къщите, десетки са блокираните

В откъснатото от света и потопено село Богдан бедстват хора от над 50 къщи. Сред тях и журналистът от БНТ Станислава Христозова и операторът Цветан Цветков.

За първи път ставаме свидетели на подобно бедствие в Подбалкана. Първоначално си помислихме, че това е поредното наводнение в община Карлово. Воден ад в Подбалкана – ако кажем, няма да преувеличим“, казва Станислава Христозова.

Тя е трябвало да мине през Московец и Богдан, но се оказало, че мостът е отнесен. Върнала се е през Карлово и е минала през Дъбен и Войнягово. Пътят до Богдан все още не е бил отнесен. Автомобилът й е спирал на няколко пъти заради наводнени участъци. В момента, в който е влязла в селото – път вече е нямало.

„Улици не се виждаха. Хората бяха – кой където може – търсеше спасение, чуваха се викове на животни. Видяхме екипи на пожарната, полицията, общинска администрация, които помагаха. В началото на селото водата стигаше малко над два метра до доварите. Там се оказа, че е най-сериозно положението и бедстват над 10-15 души. Отидохме в централната част на селото, където станахме свидетели на нещо невиждано до момента – докато се опитваха да спасят 80-годишна жена в една от къщите – бяхме свидетели на истински ужас – огромна вълна връхлетя върху нас. Всички се разбягахме“, казва Станислава.

Хората са избягали от бедствието, но са останали блокирани в един участък от селото.

„Очакваме и ние да бъдем евакуирани и спасени, както и десетките хора, които се намират в тези населени места“, казва тя. Ако водата спадне, има възможност за евакуация през един от черните пътища на село Каравелово, където има мостово съоръжение, което да бъде разчистено.