Владислав Панев: „Коалицията Гешев“ торпилира закона за КПКОНПИ

„Трябва да се опита с втория мандат, защото очевидно след това ще имаме два-три месеца луфт между двата парламента, в които нищо няма да се случи като законодателна дейност“, каза пред БНТ Владислав Панев от ПГ на „Демократична България“.

Той припомни, че липсата на парламент ще бъде проблем и за приемането на бюджет за следващата година, и за приемането на законите по Плана за възстановяване и развитие, които ще дадат възможност за реформи в страната, така че България да излезе по-силна от кризите, в които се намира целият свят.

Според Панев предлаганата от „Продължаваме промяната“ програмна декларация ще очертае какво искаме да се случи в България през следващите месеци до една година, защото ако нямаме обединение около това, то тогава няма смисъл от втори мандат.

Приоритетите на „Демократична България“ са известни още от предизборната кампания и те са конкурентоспособност на българската икономика, съдебна реформа, ефективност и независимост на регулаторите и ефективна администрация.

„Такива приоритети би трябвало да съберат подкрепа в пленарна зала, но дяволът е в детайлите – дали чисто декларационно ще съберат подкрепа или в рамките на конкретни законопроекти“, каза депутатът от ДБ.

Посочи като пример вчерашното гласуване в НС на закона за КПКОНПИ, при което „коалицията Гешев“ по думите му на практика торпилирала промените, като даде твърде дълъг срок за предложения между първо и второ четене, което означава, че ако няма правителство в този парламент, този закон няма да мине“. Панев уточни, че „коалицията Гешев“ са всички партии в НС без ДБ и „Продължаваме промяната“.