Витанов: Партиите ни не искаха да ни приемат в Шенген, за да не правят подарък на Радев

Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вариант. Това каза пред Euronews Bulgaria ръководителят на делегацията на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов.

Сега предстои шведско председателство с крайно дясно управление и не смятам, че е редно да повдигаме повторно въпроса за Шенеген, защото политическата нестабилност в България ще продължи и през следващите 6 месеца. По-добре да имаме едно постоянно правителство, което да може да поема дългосрочни ангажименти, за да стоим по-добре в очите на Европа.

След това испанското председателство през втората половина на 2023 г. има шанс след като нещата се нормализират този въпрос да излезе на дневен ред и да получи своето окончателно решение.

Опитът за разделение е факт, той продължава активно. Съвсем разбираемо е, румънците имат интерес да решат своя въпрос първо, така че ние не можем да се сърдим. Просто смятаме, че то не е целесъобразно нито политически, нито юридически, нито рационално, защото в крайна сметка Дунав не може да бъде шенгенска граница.

Нито Европа, нито една от двете страни имат интерес от разделяне. Трябва да продължим да бъдем в пакет, защото сме по-силни.

Не виждам надежда, че може да има правителство. Ако някой е решил да прави еквилибристики с падащ кворум, ходене до тоалетната и подобни гимнастики, не мисля, че е в интерес на собствената му партия. Дори и да ги направят, това няма да има дългосрочно стабилизиращо действие.

Половината, което гледате в българския парламент е чисто лицемерие. Повечето не искаха да ни приемат в Шенген, дори и нашите политически партии. Защото не искаха да направят подарък на президента Радев и неговото правителство. Големите партии да не мислите, че бяха много активни в този процес по търсене на решение? Това би дало допълнителен политически тласък, легитимност и доверие на всяко едно правителство по чието време този въпрос успее да бъде решен.

Политическата нестабилност доведе до там, че улисани и във вътрешните проблеми, не обърнахме достатъчно внимание на Шенген. Кой е виновен няма абсолютно никакво значение и е най-малко продуктивната тема за разговор. По-важно е какво правим оттук нататък.

Колкото до третия мандат и действията на Борисов, според мен те са опит да се торпилира всякакъв опит за правителство с третия мандат. Имаме основание да мислим, че президентът може пак да връчи третия мандат на БСП от някакъв реверанс към левите хора. Би могъл да го връчи и на бившия министър председател в служебния му кабинет, който е част от неговия екип през годините. Не вярвам да го връчи на ДПС и „Възраждане“, защото това би било не чат толкова продуктивно от гледна точка на създаване на правителство. Ръководството на нашата партия има най-силно желание да се сформира кабинет. Изглеждат най-ангажирани с този процес. Но на когото и да го връчи просто няма да има кабинет.

Случката с Явор Божанков е само еманация на това, което се случва през последните месеци. Кметът на Кресна напусна БСП преди по-малко от месец, преди четири месеца изключихме единствения си районен кмет на София – Делян от Изгрев, изпаднахме в пълна международна изолация, чисто като реторика принадлежим на някаква крайна десница. Виждате какви са процесите на дестабилизация и разпад в БСП.

Там се действа на принципа на сектата на Давид Кореш – американски религиозен фанатик. Буквално със сходен религиозен фанатизъм се водим към същото самоубийство, до което Давид Кореш доведе 70 души преди 27-8 години в САЩ. Всеки който мисли различно бива под една или друга форма изхвърлен.

Не познавам социалист, който да смята, че след 2 месеца БСП ще се представи по-добре на предсрочни избори.