Валери Белчев: Приходите са под натиск, не чакайте чудеса

Приходната част на държавния бюджет се реализира на база обем на икономиката спрямо действащата данъчна система. Разходната част е свързана основно с пенсионната и здравната системи, общините и инвестициите на държавата. Накрая всичко това се валидира от Народното събрание.

Министърът на финансите не може да прави чудеса, но пък и на хората не им харесва да чуват истини. А преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова направи точно това, каза много истини.

Така Валери Белчев, министър на финансите във второто служебно правителство на Стефан Янев, коментира пред бизнес подкаста „Какво могат парите?“ по Dir.bg думите на Велкова, че в следващите 3 години дефицитът в бюджета щял да бъде около 12 млрд. лв., а на България ще се наложи да тегли по 15 млрд. лв. нов дълг всяка година, за да покрие плащанията. Освен това е наложително преструктуриране на разходи, за да не се наложи вдигане на данъците. Белчев е категоричен, че не може някой да понася критика, само защото е поел финансите на държавата в състоянието, в което са.

Валери Белчев припомня, че в края на миналата година той е бил готов с проект на държавен бюджет за 2022 г., който е внесен за разглеждане в Министерския съвет. Голяма част от заложеното в бюджета на тогавашното служебно правителство после е било възприето и в бюджета внесен в Народното събрание от редовното правителство след изборите.

Бюджетът на служебното правителство обаче е бил по-консервативен. В него дефицитът на държавата не преминава границата от 3% или 4 млрд. лв. Очакванията на служебното правителство за икономическия растеж през 2022 г. също са били по-консервативни. Прекалено оптимистичните очаквания на редовното правителство са го вкарали в капана на актуализацията на бюджета и прибързаното повишаване на социалните разходи, казва Белчев.