Българският студент убит в Лондон след забележка в автобуса

Българският студент Габриел Стоянов, който бе убит в Лондон с нож, се е засякъл за кратко с тримата си нападатели в автобус, преди те да го атакуват. Лондонската полиция съобщи, че 21-годишният младеж се е прибирал към вкъщи със свой приятел. Пътували с автобус, в който по-късно се качват и тримата ученици, на 14, 16 и 17 години, арестувани за убийството му, пише „24 часа“.

Според разследващите петимата са прекарали около 5 минути заедно. Габриел и приятелят му слизат от автобуса, а тримата нападатели продължават да се возят още две спирки.

Докато двамата си купуват храна в близка закусвалня, те се връщат при тях. Атакуват ги на улицата малко преди полунощ на четвърти ноември, като Габриел е прободен с нож. Когато спешните екипи пристигат, той е все още жив, но на следващия ден почива в болница.

Имало е скарване в автобуса с тези момчета, които са абсолютно непознати и се е стигнало до това, казва майката на Габриел – Марияна.

Полицията продължава да издирва свидетели, за да може да разбере подбудите за това тежко престъпление.

Габриел е бил запален фен на футболния отбор “Арсенал”, но това според майка му няма връзка с неговото убийство.

“Това са случайни хора. Няма абсолютно никаква връзка. Те са абсолютно непознати. Това е все едно вие утре да се качите в автобус и да кажете на някой тийнейджър: Свалете си краката от седалката, и той да ви нападне с нож. Това са тези модни вълни напоследък. Вместо да се бият и да си решават проблемите с юмруци, както преди нашите момчета правеха, в момента се вадят ножове и се убиват. Не знам. Това е страшно. Страшно е за обществото, защото всеки ден се случват тези неща, всеки ден”, казва през сълзи Марияна.

Убийството на сина ѝ е част от серията нападения с нож, заливащи през последните месеци английските улици. В събота вечерта бяха намушкани смъртоносно две 16-годишни момчета на около 1 км разстояние. По-рано 17-годишен студент бе убит също с нож.

Лондонската полицията съобщи, че е издадена заповед, която дава допълнителни правомощия за обиск на патрулиращите полицаи в британската столица. Те вече могат да претърсват хора на улицата без основателни причини, ако сметнат, че крият риск за сериозно насилие или носят оръжие. Те се позовават за тези извънредни мерки на законодателство от 1994 г., което се прилага при извънредни ситуации и само за определен срок от време.

Въпросът бе обсъждан и в британския парламент. Депутатката от Лейбъристката партия Ели Рийвс каза, че лично е познавала Габриел. “Знаех надеждите и мечтите, които майка му имаше за неговото бъдеще и което сега безразсъдно му бе отнето”, обясни депутатката. Тя настоя министърът на вътрешните работи да излезе пред парламента и да съобщи какви мерки се вземат, за да бъде спряна тази вълна от ужасни престъпления.