България е №1 в ЕС по болници на 1 млн. население и най-зле със здравеопазването

България е на първо място в ЕС по брой болници на един милион население, сочи съвместно изследване на Изследователски център „Тренд“ и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). У нас се падат 53 болници на един милион души, с което страната ни е първенец в Евросъюза, коментира Аркади Шарков от ЕКИП.

Изследването и анализ към него бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Темата е „Достъп до здравни грижи в България”, проучването е национално представително, направено е в периода юли-септември т.г. сред 1005 души – „лице в лице“, обясни Димитър Ганев от „Тренд“.

Най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи – у нас то е 14 процента, в ЕС – 13 на сто, с което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

Според допитването българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто от интервюираните), 53 процента виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са имали възможност да посетят лекар-специалист поради липса на финансови средства, 19 процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв. , като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.

Проучването показва още, че 37 на сто от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47 процента – не. Над 55 на сто от сънародниците ни могат да посетят личния си лекар още същия ден, 25 на сто – на следващия ден. При лекар-специалист картината е почти същата, коментира Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са само четири на сто. Тридесет и шест процента са имали необходимост да бъдат приети в болница, основно хора над 50 години.

България е на едно от последните места в негативната класация (което е добре, поясниха експертите), във връзка с листи на чакащите за прием в болница и през 2019 г . 4,9 на сто са изразили неудовлетвореност. Малко над два процента е недоволството от разстоянието и транспорта до болнично заведение.

Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

В отговор на въпрос икономистът от ЕКИП Стоян Панчев прогнозира намаляване темпа на ръста на инфлацията след септември. Т.е. цените ще растат малко по-бавно, отколкото през лятото, обясни той. Причината е, по думите му, е, че при главните ни търговски партньори започва рецесия, което води до намаляване търсенето и съответно – до намаляване темпа на растежа на цените.

В момента инфлацията у нас е малко над 17 на сто, очаква се свиване на икономиката, прогнозира икономистът. Панчев предупреди, че, ако в бюджета за догодина бъдат заложени твърде големи разходи, те може да не могат да бъдат покрити заради свиването на икономиката.