Буруджиева: Продължение на това управление ще има тежка електорална цена

Политологът Татяна Буруджиева заяви пред bTV, че ако партньорите в управлението – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, решат да продължат да управляват заедно, ще платят тежка електорална цена. Ако излязат на нови предсрочни парламентарни избори, не се знае кой и как ще ги чуе като периферия.

Има две възможни хипотези за ротацията – няма срок кога точно да се гласува правителството и кога точно ще се намести датата за предсрочни избори. Отпушването на процедурата означава да се направи или да не се направи правителство. Вижда се обаче, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са готови да направят правителство, коментира Буруджиева.

По думите ѝ въпросът е не дали ще има избори, а кога ще има избори. Не е възможно да има 4-годишен мандат на управление след всички казано и изречено дотук от партньорите в управлението, каза тя.

Всички искат властта, заяви тя.

Политологът Слави Василев не знае каква връзка имат ПП-ДБ с техните избиратели, щом са управлявали заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Фундаменталният въпрос е, че властта в България ще бъде функция на компромис между същите субекти в политиката, посочи Василев.

Според него това, което се случи с промените в Конституцията със служебния кабинет, хората не знаят какво става, кой ще носи отговорността, как ще се случи предаването на властта. Служебният кабинет има опасността да изпадне във вакуум на редовната власт, изтъкна Слави Василев. Той смята, че има подмолни камъни с промените в Конституцията.

Слави Василев също смята, че страната отива към нови предсрочни парламентарни избори.

Журналистът Асен Агов посочи, че има няколко отсъствия в сегашната ситуация – никой не обелва дума за гражданите на България. Той смята, че ако има нови избори, те трябва да бъдат 2 в 1 – предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори.

Previous post Станишев: По-добре ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да си бяха мълчали
Next post Асен Василев остава министър, Габриел и Желязков представляват ГЕРБ-СДС