Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния – с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили, както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише „Труд“.

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк „Отдих и култура“, който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към „зелени“ сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Previous post Майката на мъжа от клипа в Бобов дол: Мойто дете страда, не бях съгласна да се жени за нея
Next post Няма майстори, внасяме от чужбина: Ремонтът колкото две почивки в Тунис!