Букетът за класната вече удари 40 лева

Букетът за класната удари 40 лв. в навечерието на първия учебен ден. Цветята на 15 септември излизат солено тази година заради по-високите цени на цветните борси, обясниха търговци. Розите например са се вдигнали от 3 лв. на 5 лв. на едро. В магазина цветето излиза 7 лв. Сред най-предпочитаните са малките икебани, които струват между 20 и 25 лв.

На мода тази есен са слънчогледите. Букет с три от жълтите цветя, аранжирани с астромерии, струва 40 лв. „Астромерията е изключително издръжливо цвете, може да ви радва цели 20 дни“, коментираха експерти. За 26 лв. може да намерите букет с фрезии и рози. Ако искате да купите само един слънчоглед, пригответе 4.50 лв. Най-тънко излизат карамфилите – 1 лв.

Друга мода тази година е да не се носи букет на учителите, а парите да отидат за дарения. В момента много училища у нас са започнали кампании вместо за цветя, да се събират финанси за пострадалите от наводненията.

На борсата за цветя правят специални отстъпки в цените, ако купим големи количества, споделиха търговци от верига магазини за цветя в София. И докато те няма да променят цените специално за празника, много други по-малки магазинчета ще го направят. „Винаги на празници цветята са поне с 2-3 лв. отгоре на пазарчето в квартала, отколкото в друг ден. А щом на борсата на търговците им излиза по-евтино, когато пазаруват големи количества на празник, това означава, че и печалбата им ще е огромна, защото в същото време ще вдигнат цените за крайния потребител“, коментира баща на първокласник.

Търговци на цветя от „Младост“ обясниха пред „Телеграф“, че от общината са им казали, че могат да им дадат сергия за 15 или 17 септември, но не и за 14 септември. Това ги е накарало да се откажат да продават букети за празника, тъй като масово те се купуват преди първия учебен ден.