Борис Джонсън и Риши Сунак са водещи претенденти за поста на Лиз Тръс

Борис Джонсън и бившият министър на финансите Риши Сунак се очертаха като водещи фигури сред потенциалните претенденти да поста на подалата оставка британска министър-председателка Лиз Тръс, които започнаха да набират подкрепа за лидер на Консервативната партия по ускорена процедура, съобщaва Ройтерс.

След като вчера Тръс подаде оставка, с което сложи край на шестседмичното си управление, желаещите да я заменят се опитват да си осигурят 100-те гласа от депутатите на Консервативната партия, необходими им за участие в надпревара, с която партията се надява да възстанови влошеното си състояние.

Надпреварата за пети британски премиер за последните шест години се състои на фона на изгледи консерваторите да претърпят съкрушителна загуба на следващите национални избори, както сочат допитванията.

Победителят ще бъде обявен или в понеделник, или в петък следващата седмица.

Джонсън, който беше отстранен от депутатите преди малко повече от три месеца, се движи доста напред заедно със Сунак в конкуренцията за следващ премиер.

„Мисля, че той има доказан опит да преобръща нещата. Той може да го направи отново. И съм сигурен, че моите колеги чуват това послание ясно и отчетливо“, каза за шансовете на Джонсън консервативният депутат Пол Бристоу по радио Ел Би Си.

„Борис Джонсън е личността, от когото Лейбъристката партия се страхува, Борис Джонсън може да спечели следващите парламентарни избори“, каза той.

Джонсън, който напусна поста си, сравнявайки се с римски диктатор, дошъл на власт два пъти, за да отблъсне кризите, може да срещне трудности при осигуряването на необходимите 100 гласа, след като тригодишният му мандат беше помрачен от скандали и обвинения в неправомерно поведение.

Един от бившите му съветници, който вече не работи с Джонсън и пожела да не бъде назоваван, заяви, че е малко вероятно той да постигне целта, тъй като по време на скандалния си мандат е отчуждил десетки консерватори.