Борисов скастри Вежди заради Митрофанова, не я иска в парламента

ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала за откриването на новото Народно събрание, ако руската посланичка присъства на заседанието. Това декларира лидерът на партията Бойко Борисов, който се разграничи от мнението на своя депутат Вежди Рашидов.

Бившият министър на културата, който като най-възрастен ще удари първия звънец в новия парламент, заяви, че ако Елеонора Митрофанова не бъде поканена, това ще се приеме като обявяване на война на Русия.

„Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. … Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни. За коя сметка? Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик“, каза Рашидов по въпроса за присъствието на Митрофанова.

Партийният му лидер обаче деликатно го скастри за изказването и обяви категорична обратна позиция на партията.

„При тези варварски удари по граждански обекти в Украйна, считам, че дори артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал разбирателство, в този случай това не е приложимо. Затова парламентарната група на ГЕРБ, която отново ще бъде оглавявана от Десислава Атанасова, категорично с необходимите по закон средства, заедно с другите партии, да направят така, че ясно да се покаже на руския посланик Митрофанова, че е нежелана на първото заседание на Народното събрание“, заяви Борисов по време на брифинг в централата на партията.

По думите му ГЕРБ е голяма партия и доказателството затова са различните мнения.

„По темата Путин – Украйна няма да правя компромиси. Няма да влезем в Народното събранието, ако Митрофанова дойде“, категоричен бе Борисов.

Той допълни, че положението в Запорожката аточна централа, която е най-голямата в Европа, продължава да бъде тежко и че захранването се изключва. „Путин и компания продължават да си играят с живота, здравето и целия поминък на държави в нашия регион“.

„В условията на тази криза се теглят нови 200 милиона заеми. Не знам другите колеги като виждат това как им държи сърце да говорят отново за избори“, заяви още лидерът на ГЕРБ.