Богати украинци дават по 2000 евро/кв. м за лукс имоти в България

Невероятно, но факт – руснаци продават имотите си на украинци. И това се случва в България, твърдят брокери от агенциите за имоти в морската ни перла Бургас. Локацията е една от най-скъпите сгради в града – тя се нарича „Лазурен бряг“ и е точно до Морската градина, където квадратният метър жилищна площ вече гони 2000 евро.

„Красивата резиденция е уникален проект и бургазлии разказват, как стилът й е вдъхновен от духа и архитектурата на една историческа сграда в Москва. Ето защо този проект се оказа разпознаваем за много руснаци. От години те инвестират парите си именно тук. Цените действително са високи, но по последни данни 90% от апартаментите са изкупени“ – разказа брокерът Донка Паунова. С днешна дата много от имотите вече са собственост на украинци.

Първите украинци, пристигнали в Бургас в самото начало на войната, се оказват доста платежоспособни.

„Демонстрираха висок стандарт на живот, караха скъпи коли и бяха изключително прецизни в избора на имот под наем“, казва брокерът Донка Паунова. И уточнява: „Искаха да наемат жилища за определено време. Високият им стандарт обаче сериозно повлия на нивото на наемите в морския град – наемите се вдигнаха до 100%“. Тристаен обзаведен апартамент по Южното Черноморие, който преди войната трудно се отдава под наем на цена от 1000 лева на месец, сега вече гони 1000-1500 лева“.

Пет месеца по-късно, през август, много от тези наематели обаче освободиха наетите жилища и се прибраха обратно в Украйна или се насочиха към други европейски държави. „Голяма част от тях избраха съседна Турция, вероятно заради по-дългия летен сезон в южната ни съседка“, уточни Паунова.