Биков: Подкрепихме промените в Конституцията, за да не е безконтролен служебният кабинет

„За ГЕРБ – чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания, нямаме претенции към това дали изборите да бъдат 2 в 1 или да са отделно. Това е ангажимент на президента. Така че – ще се съобразим с него“. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”. „Мисля, че след като днес президентът връчва мандат на ИТН, ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока и за 2 в 1 вот. Дори би могло и за 2 юни да се влезе в срок. Има достатъчно време. Срокът не е изтърван. Не виждам защо е това напрежение”, подчерта той.

На въпрос чука ли на вратата някаква конституционна криза, за каквато преди ден предупреди държавния глава, той отговори: „Има нова конституционна процедура. Тя е ясно разписана – кои хора биха могли да заемат поста служебен премиер. Доколкото видях, и президентът ще се съобрази с това. Не мисля, че в момента има конституционна криза. Друг е въпросът доколко това е най-оптималният вариант за тази процедура”, посочи той.

И допълни: „Нашата позиция, при приемането на Конституцията беше това, което свързано със служебното правителство – да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на НС и да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет”.

Тома Биков обясни, че „това, което сме се опитвали да направим, е да предпазим промените в Конституцията от евентуална отмяна от Конституционния съд“. „Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико народно събрание. Аз се занимавам, между другото, със служебни правителства. Даже съм написал още през 2016 година. Издадох я през 2019 година. Още преди Радев изобщо да бъде президент я написах. Служебните правителства могат да бъдат отменени с Велико народно събрание, защото те са вписани в частта „Правомощия на президентската институция“. Това означава да отнемем правомощията от президентската институция, а това може да се случи само с Велико народно събрание“, категоричен е той.

 

Previous post МОН поиска: Поправката на матурата да се плаща
Next post Журналисти: Очакват ни два много разтърсващи месеца