Бизнесът: Да спрем да купуваме стоки от Нидерландия

Серия от мерки като отговор на отказа на Нидерландия да бъде допусната България в Шенген предложи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Част от тях са доста екстравагантни, като те бяха поднесени в национален ефир (по „Нова тв“) от председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

Сред предложенията са българските граждани да спрат да си купуват нидерландска техника, защото имало достатъчно качествени японски и корейски стоки. А също така да не зареждат от нидерландската верига бензиностанции, представена в България и дори да не се пращат студенти да учат в университети в Нидерландия, тъй като „можем да ги изпратим в не по-лоши дестинации“.

Той обясни също, че сме свидетели на една „политическа корупция“, на решаване на вътрешни проблеми в Нидерландия за сметка на развитието на един народ и на една страна.

„България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние… Можем да осуетим с вето нидерландски инициативи в рамките на ЕС, когато не е накърнен българският интерес. Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции – при това на извънредни проверки. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес“, подчерта Васил Велев.