Байдън навършва 80, кога човек е прекалено възрастен за властта?

Надпреварата за Белия дом през 2024 г. може да се окаже нещо невиждано в САЩ, където на почит е младостта, но и където милиони американци, включително и президенти, продължават да работят много след навършването на 65 години, когато хората обикновено се пенсионират.

Роналд Рейгън бе на 77 години, когато напусна Белия дом, но на 20 ноември президентът Джо Байдън навършва 80 години и ще бъде на 86 в края на своя втори четиригодишен мандат, ако спечели такъв. Ако основният му потенциален опонент, републиканецът Доналд Тръмп, спечели предстоящите президентски избори през 2024 г., той ще е на 82 години в края на мандата си.

Населението на САЩ е застаряващо и работи до по-късна възраст. Очаква се гражданите на възраст от 65 години или повече да се удвоят от 52 милиона през 2018 г. до 95 милиона през 2060 г. До 2026 г. повече от един на всеки четирима мъже над 65 години все още ще бъде работещ, предвижда неправителственото Бюро за справки за населението.

Все пак някои американци имат притеснения заради напредналата възраст на двамата предполагаеми кандидати на изборите през 2024 г.

Докато 71 процента от демократите смятат, че Байдън е с „ с бистър уми може да се справя с предизвикателства“, то 46 процента казват, че за него може да се окаже непосилно да се кандидатира за президент през 2024 г., показва проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено миналата седмица. Двадесет и шест процента от републиканците смятат, че възрастта на Тръмп би му попречила да участва в изборите.

Като изключим политическата принадлежност, 68 процента от взелите участие в проучването смятат, че Байдън не би се справил с предизвикателството след две години, а 49 процента казват, че смятат същото за Тръмп. Проучването посочва още, че около 86 процента от американците твърдят, че горната граница за заемане на президентския пост би трябвало да е 75 години или по-малко.

Словесните препъвания на Байдън, както и склонността му да се отклонява от предварително изготвените текстове по време на изявления на живо са използвани от републиканските му критици като доказателство, че той е вече прекалено възрастен за тази работа. Застъпниците му твърдят, че президентът, превъзмогнал заекване в детството си, от десетилетия импровизира в публичните си речи.

Перспективата за втори мандат на Байдън се засили тази седмица, след като демократите се представиха по-добре от очакваното на междинните избори за Конгреса на САЩ и на изборите за губернатор.

Относно притесненията за възрастта на Байдън в навечерието на осемдесетия му рожден ден Белият дом каза, че неотдавнашните му постижения говорят сами за себе си. „Както каза Байдън през 2019 г.: Стойте и гледайте“, отговори говорителят Андрю Бейтс.

„Оттогава той спечели повече гласове от всеки друг в американската история, постигна изключителни успехи в създаването на работни места, накара големите корпорации да плащат своя дял в данъците, упълномощи програмата „Медикеър“ да договаря за по-ниски цени на лекарствата, подписа най-значителната реформа спрямо оръжията от 30 години насам и най-голямата инвестиция за инфраструктурата от 50-те години насам“, каза Бейтс и го определи като „най-големите постижения в сферата на законодателството на който и да е президент от времето на Линдън Джонсън насам“. „Продължавайте да гледате“, добави той.

Някои застъпници на Байдън казват, че се радват на успехите на демократите, но все пак не са сигурни що се отнася до евентуален следващ мандат.

„Мисля, че той свърши страхотна работа през времето, което имаше“, казва гражданинът от Илинойс Пол Кленк. „Не съм сигурен дали човек на над 80 години би могъл да бъде президент. Не мога да си представя по-трудоемка работа от тази.“

Други наричат критиката към възрастта на Байдън дискриминация. „Има хора, които дори на 60 не би трябвало да припарват до политическата власт“, казва в интервю 86-годишната Катрин Стимпсън от Ню Йорк. „Мисля, че шегите и подигравките към него са възрастова дискриминация. Нека съдим по отделния човек.“

В интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си Байдън получи въпрос, свързан с рождения му ден и реагира по начин, който може би е познат на всеки над 50 години – отказ да повярва. „Дори не мога да кажа на колко години ставам, не мога да изрека тези думи“, каза той.

Байдън заяви, че въпросите за възрастта му са „абсолютно легитимни“, но въпреки това възнамерява да се кандидатира за следващ мандат.

Застаряваща Америка, застаряващи лидери

Средната възраст на досегашния състав на Конгреса е една от най-високите в историята на САЩ, повече от половината членове на Камарата на представителите и две трети от тези на Сената са част от поколението на бейби бумърите, родено между 1946 г. и 1964 г., сочи проучване от центъра „Пю рисърч“.

Някои от членовете на Конгреса са връстници на Байдън и Тръмп. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси е на 82 години. Мич Макконъл, който оглавява Републиканската партия в Сената, е на 80 години, а 89-годишният сенатор републиканец в щата Айова Чък Грасли миналия вторник спечели нов шестгодишен мандат.

Американците не са съвсем доволни от тази ситуация. Две трети от взелите участие в проучването подкрепят идеята да се постави горна възрастова граница за лицата, заемащи длъжности на федерално ниво, включително президент, членовете на Конгреса и съдиите от Върховния съд, показва проучване на Ройтерс.

Въпреки всичко Байдън не е сред първите десет най-възрастни настоящи лидери в света. Класацията е водена от 89-годишния президент на Камерун Пол Бия и включва още 82-годишната кралица на Дания – Маргрете Втора.

„Има причина другите общества да търсят мъдрост и насоки у възрастното поколение. То има опит, който не бива да се омаловажава“, казва Дебора Кадо, един от директорите на Центъра за изследване дълголетието на Станфордския университет.

Кадо и други експерти по въпросите, свързани със стареенето, казват, че не са забелязали признаци Байдън да не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Стюарт Джей Олшански, експерт по въпроса със стареенето в Илинойския университет в Чикаго, заявява, че Байдън може да е сред тези възрастни американци, които имат менталните функции на хора, които са с десетилетия по-млади.

„Възрастта се превръща в оръжие и хората от другата партия, която и да е тя, винаги ще опитват да кажат, че в този човек има нещо сбъркано“, казва той и от името на всички, които се занимават с изучаването на възрастта, призова да не се използва като оръжие.

Проучването на Ройтерс/Ипсос бе проведено онлайн на английски език в САЩ и получи отговори от 1003 пълнолетни лица, включително 468 демократи и 342 републиканци. Статистическата грешка е в рамките на 4 процента.