Арман Бабикян: Това не е ротация, а мутация

„Това не е ротация. По-скоро е мутация. Виждаме власт, която в голяма степен съдържа играчите, които хората свалиха от власт.“ Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян. Според него приоритетите на тези хора са били подменени и на тяхно място са се появили регулярни като членството в Шенген и еврозоната.

„Единият от двата центъра играе на карти. Борисов е по-опитен в това. От отсрещната страна имаме объркана група граждани, които се чудят след като не изпълняват ангажиментите, поети пред електората, как да изпълнят неподписаните ангажименти към тези, с които са се оказали във властта.“

Хората отдавна са се ориентирали и виждат за какво става въпрос, смята Бабикян, който обърна внимание върху тезата за честите избори, които водят до нестабилност.

„Ето ви днес тази стабилност! Какво произвежда тази стабилност в момента? Ражда скандали и т.нар. охрана от това да не би някой друг да дойде на власт. 15 години гледахме как Борисов ни пази от комунистите. Така и не видяхме къде са комунистите. Сега изглежда той ще трябва да ни пази от президента, от Путин, от „Възраждане“, от всякакви други плашила, които дебнат в храста, което за него е много изгодно.“

Според Бабикян Борисов е поискал трите основни контактни точки между България и цивилизования свят с разширилите се претенции на ГЕРБ, освен към поста на премиера, и към тези на външния и военния министър.

„Оттам нататък хората, които искат да водят разговор със страната ни за общите ни действия в момент, в който има вододел – война, иска да държи Борисов в ръцете си. Никой оттам нататък няма да може да има претенции към него за това как управлява, защо управлява, колко краде, дали краде. Защото няма да има с кого друг да си говорят.“

Министър Тагарев на този етап представлява „реалният, работещият символ на евроатлантическата солидарност на България“, а „Борисов иска тази позиция заедно с Пеевски за себе си“, посочи Арман Бабикян. „Тази контактна точка им е необходима и Тагарев явно им пречи с това, че работи.“

Относно „т.нар. неучастие на ДПС“ той добави, че ДПС „много се сърдят, когато ги изгонят от някакъв документ“ и би било по-честно, след като участват, да бъдат обявени. Опираме до това иска ли някой в България ДПС да бъде на власт, подчерта Арман Бабикян. По думите му, името на Пеевски още 2014 г. е било проблем, а днес то има „широк хоризонт, за да преживее ренесанс“.

„Тъй наречените представители на протеста се оглеждат неудобно и се чудят трябва ли да подпишат документ, в който да признаят това. А те де факто са в тази мутация. Ще направят всичко, което поискат от тях, за да удължат живота на смъртника с още 9 месеца“, коментира Бабикян в предаването „Преди всички“. Той изрази позиция, че „хоризонтът е толкова дълъг, колкото иска Борисов“.

„Трябва наистина реформистка сила, която да може да доведе нещата докрай, а не да чете лозунги. На този етап такава в електорално отношение поне не се вижда. Когато човек не търси съюзници сред своите, се налага да другарува с чуждите“, каза още Арман Бабикян и определи картината като „жалка“.

В центъра е електоралното богатство, но „докато човек не изпълнява ангажиментите си към хората, винаги ще се окаже на грешното място“, подчерта в заключение той, запитан за новите заявки в публичното пространство – на Кузман Илиев и Васил Божков.

Previous post Бум на венерически болести в любима дестинация на българите в Гърция
Next post И Николай Кокинов разпитван за Нотариуса